Gå til sidens hovedinnhold

Med hunden Nemi på sykkeltur

Artikkelen er over 12 år gammel

Gry Hunæs (35) tar gjerne med seg hunden Nemi på sykkeltur, og legger gjerne inn en badetur for dem begge på Skulerudsjøen.

– Kom, så skal du få på deg sykkelselen, roper Gry Hunæs (35) fra Skulerud til hunden Nemi (4).

Nemi prøver å snike seg unna, men matmor er bestemt. Sykkelselen må på før de legger ut på sykkeltur.

– Jeg vet at dette ikke er det morsomste du vet, men det må til, sier hun til hunden.

Lydig som den er kommer den bort til Gry, og står stille mens sykkelselen festes under magen hennes.

– Nå for tiden er det båndtvang, og det beste for hunden er at den har på seg sykkelsele som festes rundt magen istedenfor at den har på seg bånd rundt halsen. På den måten blir det ikke så mye rykninger for hunden underveis, forklarer Hunæs som er sekretær og trener i Aurskog-Høland hundeklubb.

Medisin for innbilt svangerskap

Hunæs tar ofte med seg hunden på sykkeltur, fordi det er god mosjon for hunden. Turen de to skal ut på denne dagen er en løype som går fra Søndre-Høland kirke, innom Aurskog-Høland bygdetun og gjennom skogen til man kommer til Skulerudsjøen.

– Dette er en flott tur. Den er cirka 11 kilometer lang, og er slak og fin. Nemi har fortiden innbilt svangerskap, og trenger derfor mye mosjon. Denne sykkelturen gjør henne sliten, og gjør faktisk at det innbilte svangerskapet kan gå over, sier Hunæs.

Hun synes det er idyllisk på bygdetunet, og liker å ta turen innom der.

På Aurskog-Høland bygdetun kan man oppleve gammel gårdsbebyggelse med skigard og tømmerhus. På søndagene serveres det tradisjonsrik norsk mat i kafeen om man har lyst på en matbit før man setter i gang for fullt med sykkelturen.

– Asfalt er som regel for hardt underlag om man skal sykle med hund, derfor pleier jeg som oftest å sykle på grusvei, sand eller skogsbilvei. Mye av denne løypa jeg skal sykle i dag går gjennom skog på en liten skogsbilvei. Det er flott natur, og omtrent ingen biler som kjører der. Målet for turen er Skulerudsjøen. Der er det også veldig flott, og en fin avslutning på turen med et avkjølende bad både for meg og hunden, sier hun og smiler.

Hun legger til at den siste strekningen til Skulerudsjøen må hun sykle langs bilveien uten sykkelsti, men sier at det ikke er så lang strekning.

– Start med korte turer

Hennes råd til folk som ønsker å ta med hunden sin på sykkeltur, er å starte forsiktig. Hun forklarer at mange hunder er redd for sykler, så man må ikke starte for hardt i begynnelsen.

– Det er viktig at hunden blir vant til sykkelen. Start med korte turer slik at hunden klarer å følge med hele veien. Jeg anbefaler også at man har en springer til hunden som festes til sykkelen. På denne måten får man mer kontroll over hunden, og den er cirka en halvmeter fra deg hele veien. Man må passe på slik at man ikke sykler på hunden, for da kan den bli veldig redd for sykler senere, sier Hunæs.

Hele tiden mens Hunæs snakker sitter Nemi pent ved siden av henne og titter på henne.

– Nå, jenta mi, er du klar for å sykle en tur? sier Hunæs og stryker lett over hundens pels.

Nemi spretter opp, og plasserer seg ved siden av sykkelen.

Hunæs sykler av gårde, og hunden løper fornøyd ved siden av bortover grusveien.

Nemi og Gry har nå 11 kilometer igjen å sykle før de når turens mål, nemlig Skulerudsjøen.


Vis På sykkel i Aurskog i et større kart