«Maria» ble presset til å gifte seg med fetteren sin

Lever i skjul: Hun orket ikke lenger være gift med sin egen fetter. «Maria» kontaktet Røde Kors og flyttet på dagen. Nå lever hun med voldsalarm og i skjul, av frykt for represalier.Foto: Lisbeth Andresen

Lever i skjul: Hun orket ikke lenger være gift med sin egen fetter. «Maria» kontaktet Røde Kors og flyttet på dagen. Nå lever hun med voldsalarm og i skjul, av frykt for represalier.Foto: Lisbeth Andresen

Artikkelen er over 5 år gammel

Da «Maria» bestemte seg for å skille seg fra fetteren og flytte fra familien, sto hun plutselig alene. Nå lever hun i skjul med voldsalarm og hemmelig nummer.

DEL

Etter å ha stått mot ekteskapspresset i en årrekke, klarte ikke «Maria» mer. Hun sa ja. Ja, til å gifte seg sin egen fetter. En mann hun ikke kjente og som bodde på andre siden av jorda, i en kultur langt fra hennes.

Presset til å si ja

En uke etter at hun hadde gitt etter sto bryllupet. Allerede under seremonien hadde «Maria» ombestemt seg. «Hva skjer hvis jeg sier nei» tenkte hun. Men hun sa ikke nei, og siden den dagen har hun angret.

– Ble jeg tvunget til å gifte meg? Både ja og nei. Jeg ble presset. Til slutt gir du bare opp og det er den største feilen jeg noen gang har gjort, forteller hun.

Ektemannen bor fortsatt i hjemlandet sitt, men det er søkt om familiegjenforening for å få han til Norge.

«Maria» har aldri blitt truet eller utsatt for vold av familien. Likevel lever hun nå med hemmelig nummer, har byttet arbeidssted og har ikke hatt kontakt med familien siden hun flyttet hjemmefra og fortalte at hun ville skilles.

Godt integrert familie

«Maria» kommer fra en godt etablert og integrert familie. Foreldrene kom til Norge som unge, og har oppdratt barna etter norsk kultur.

I 14 år fikk «Maria» gjøre som hun ville, men så var det slutt. Den gangen skjønte hun ikke hvorfor det plutselig ikke var greit å gjøre det samme som sine norske venninner.

I dag skjønner hun fortsatt ikke hvorfor, men hvordan foreldrene har tenkt.

– Plutselig var jeg voksen i deres øyne, sier hun.

Dermed ble spillereglene endret.

Selv om «Maria» nå skjønner hvordan foreldrene tenker forstår hun dem ikke.

– Det er de som har valgt at jeg skal vokse opp i Norge, sier hun.

Psykisk press

I årevis kom det frierier til den vakre jenta, men faren avviste hvert eneste et. Datteren skulle slippe å gifte seg med noen i familien. Men plutselig endret det seg også.

Presset på familien om å få datteren gift økte. Hun ble eldre og det var snart hennes tur. Dermed økte også presset på «Maria».

– Pappa har aldri vært voldelig, men blir han sint får han det alltid som han vil, sier hun.

For «Maria» har det psykiske presset vært verst.

– Han har aldri stått med kniven over meg, men det psykiske presset gjennom alle år er nesten verre.

Under et år etter vielsen bestemmer «Maria» seg for at hun vil skilles og flytte hjemmefra. Det er ingen enkel avgjørelse.

Moren vil ikke høre på henne. Hun bryr seg ifølge datteren mer om hva andre vil si enn at «Maria» lever ulykkelig i et kjærlighetsløst ekteskap.

– Jeg prøvde virkelig å få ekteskapet til å fungere, men vi er for forskjellige. Han ser på meg som en eiendom, sier «Maria».

Flyttet på dagen

For bare noen uker siden bestemte hun seg. Livet måtte gå foran familien.

– Jeg kontaktet Røde Kors, fikk hemmelig telefonnummer og flyttet på dagen.

Familien fikk et brev der datteren fortalte om valget sitt. Siden har hun ikke snakket med dem.

– De har ikke vært i kontakt med meg. De har prøvd å få tak i meg gjennom en venninne, men har ikke lykkes.

Etter råd fra politiet på Romerike, fikk hun seg også voldsalarm.

«Maria» tror ikke familien har skjønt at hun ikke kommer tilbake.

– De tror nok jeg kommer hjem igjen, sier hun.

Det har hun imidlertid ingen planer om.

Men selv om alt virker håpløst nå, tror den unge jenta at familien vil forstå valget hennes. I mellomtiden prøver hun å få slette søknaden om å få ektemannen til Norge og vil søke om skilsmisse.

– Med tiden vil de forstå, jeg håper de vil forstå.

«Maria» er ikke hennes egentlige navn.

– Skjer i alle familier

Politiinspektør ved utlendingsseksjonen ved Romerike politidistrikt, Terje Bjøranger har opplevd en økning i antall henvendelser som omfatter tvangsekteskap og æresrelatert vold.

– Det har ikke alltid vært et ekteskap, men det begynner å hardne til med press og kontroll og de ønsker seg ut fra familien, sier han.

Seksualitet og ekteskap

Som i «Maria» sitt tilfelle kommer mange av henvendelsene fra det som framstår som veletablerte og integrerte familier.

– For mange ungdommer som rammes av æresrelatert vold kommer det helt overraskende. De opplever å komme fra liberale familier, men friheten gjelder det meste bortsett fra jenter, seksualitet og ekteskap. Da er det verdiene fra landsbygda som gjelder, sier Bjøranger.

Gifter seg i utlandet

Tall fra statistisk sentralbyrå viser for eksempel at 50 prosent av unge med pakistanske foreldre gifter seg med noen som ikke bor i Norge. Dette er tall fra 2008 til 2012. Til sammenligning viste tallene fra 2002 til 2007 at tallet var hele 71 prosent.

Artikkeltags