Slik håper nemlig politiet å skaffe seg kontroll på den massive taggingen han står bak.

Meldeplikt

– Vi kommer ikke til å varetektsfengsle ham, men har gitt ham meldeplikt i fire uker. Slik kan vi holde kontroll på aktiviteten hans, og så får vi vurdere om meldeplikten skal utvides når de fire ukene er gått, sier politiadvokat Hanne Fauske i Romerike politidistrikt.

20-åringen er siktet etter skadeverksbestemmelsen i straffeloven, noe som kan gi bøter eller fengsel i inntil ett år.

– I utgangspunktet pleier tagging å gi forelegg, men i dette tilfellet er det aktuelt å straffe med fengsel siden skadeverket er såpass omfattende, sier hun.

Erkjenner flere forhold

Som Romerikes Blad har omtalt, skal over 40 bygninger og biler ha blitt tilgriset med spraysignaturen til 20-åringen.

Blant annet talte vi selv 12 biler på Løvenstad og 17 bygninger i Lillestrøm som var nedtagget. I tillegg skal det være kartlagt av politiet at 20-åringen også skal ha vært aktiv på Strømmen.

– Men vi har fått inn langt færre meldinger enn det dere rapporterer om. Det er ferietid, så det er ikke sikkert folk har fått sjekket biler og hus ennå, sier politioverbetjent Anders Mansaas ved Fet og Rælingen lensmannskontor, enheten som etterforsker saken.

I går satt 20-åringen i et lengre politiavhør med etterforskerne fra lensmannskontoret. Der erkjente han straffskyld for de fleste forholdene som han er siktet for. I tillegg til helgens raid, er han også siktet for flere tidligere taggeepisoder.

LES MER: Fakat om tagging og graffitti

– Disse forholdene er av relativt nyere dato. Aktiviteten har i hovedsak foregått den siste måneden, sier Mansaas.

Nå oppfordrer han alle som har blitt rammet av taggebøllen til å ta kontakt med Fet og Rælingen lensmannskontor eller Lillestrøm politistasjon.

Vil ha rask pådømmelse

Det er en oppfordring politiadvokat Fauske støtter.

– Han har i politiavhøret i det vesentlige erkjent straffskyld for de forholdene, men vi mottar fortsatt anmeldelser på enkeltforhold. Får vi oversikt raskt, kan vi også få pådømmelse raskt, sier hun.

Så sent for en uke siden ble han tatt på fersken av politiet mens han tagget på NSB-utstyr, men da ble han sluppet etter at bevisene var sikret. Også denne gangen endte det med løslatelse.

– Jeg vurderte det slik at det er et uforholdsmessig inngrep for siktede å bruke varetektsfengsling her, forklarer Fauske.