Gå til sidens hovedinnhold

Lukket øynene for

norsk løsning

Artikkelen er over 15 år gammel

Barnevernet ivret for å få gambisk stemor til å hente norsk jente I Norge. Ingenting ble gjort for å finne en norsk løsning.

Romerikes Blad har fått bekreftet at barnevernet ikke har lagt noen ressurser i å finne en løsning for den 11 år gamle jenta hos sin familie i Norge. Jenta har nesten hele sin familie i Norge, både på farsiden og morssiden. Hun har bodd i Norge hele sitt liv, bortsett fra halvannet år i England, og hun har selv et sterkt ønske om å bo i Norge.

Barnevernet har likevel ikke løftet en finger for å hjelpe jenta med å få innfridd sitt ønske. FNs barnekonvensjon er krystallklar på dette området: Barnet skal høres. Dets ønsker skal det tas hensyn til.

Også norsk barnvernlov er klar: "Barnets mening skal tillegges vekt i samsvar med barnets alder og modenhet."

Barnet skal høres

– 11-åringens norske mor stiller spørsmål om barnevernet virkelig har tatt hensyn til jentas sterke ønske?

– Generelt kan jeg si at barn alltid blir hørt. Men som voksen må man også trekke noen slutninger av det barnet sier, sier fagansvarlig ved barnevernet, Åge Pedersen.

Barnets onkel har hatt et midlertidig ansvar for 11-åringen det siste året. Han har sagt opp kontrakten med barnevernet. Barnets norske tante og besteforeldre har i ettertid sagt seg villig til å overta dette ansvaret, inntil biologisk mor finner egnet bolig og blir i stand til å ta seg av barnet sitt.

– Men barnevernet har ikke gjort noe for å finne en løsning for barnet her i landet?

– Det er automatikk i at barnevernet kontakter den omsorgspersonen som har foreldreretten, sier Pedersen.

I dette tilfelle er det den gambiske stemora som har foreldreretten.

Løsning i Norge

– Var det ikke naturlig å finne en løsning hos familien i Norge?

– Det er opptil omsorgspersonene å finne løsninger. Det er ikke barnevernet som bestemmer hvor barnet skal bo, svarer Pedersen.

– Er det til barnets eget beste at hun blir med stemor til Gambia, mot sin vilje?

– Jeg mener det ut fra den kjennskap jeg har til saken.

– Barnet har nesten hele sin familie i Norge?

– Barnet har også familie i Gambia.

Advokaten til barnets norske mor hevder barnevernet heller ikke har gjort noe for å undersøke forholdene i Gambia.

– Det er uforsvarlig, sier advokat Simon Stende.

Jobbet aktivt for

Barnevernet har i langt tid jobbet aktivt for å få stemor i Gambia til å hente den norske jenta her i landet. Barnevernet har gitt stemor faglig og økonomisk bistand. Hun hadde returbillett i dag for seg selv og den norske 11-åringen. Politiet stoppet i går utreise og pålegger stemor å levere barnets pass.

Barnevernet vil overhodet ikke kommentere om stemor har fått økonomisk bistand for å hente 11-åringen her i landet. Det er stemor som har foreldreretten til 11-åringen. Hun har bodd sammen med 11-åringen og hennes to søsken i Norge inntil barnas far døde i 2002.

Etter det har stemoren bodd i Gambia en lang periode, mens 11-åringen bodde hos sin norske familie i Norge. Deretter flyttet stemor til England i halvannet år. 11-åringen var da med henne. Da stemor flyttet tilbake til Gambia i 2005, ble 11-åringen sendt til Norge og har bodd her siden.