Gå til sidens hovedinnhold

Lørenskog får kommuneblomst

Artikkelen er over 7 år gammel

Under dagens kommunestyremøte ble det bestemt at den sjeldne kjempesoleien blir Lørenskogs kommuneblomst.

– Dette er gledelig. Ikke bare for botanikere, men noe alle i Lørenskog kan glede seg over, noe alle kan være stolt av, forteller Line Hørlyk, styremedlem i Norsk Botanisk forening, avdeling Østlandet.

Sammen med kollega Per Madsen har Hørlyk foreslått kjempesoleie som Lørenskogs kommuneblomst. De har i mange år arbeidet med å kartlegge bestanden i Lørenskog. Blomsten ligner en stor smørblomst som blir over en og en halv meter høy.

Kjempesoleien er en svært sjelden art som er sterkt truet. Den finnes bare noen få steder i Norge, og den største bestanden i landet finnes ved Langvannet i Lørenskog.

– Vi ser en gledelig økning i antall bestander her rundt Langvannet. Her er det en framgang, vi finner flere hvert år. Det er unikt, forteller Hørlyk.

Ikke noen tvil

Husflidslaget i Lørenskog sendte en forespørsel til kommunen i fjor om det var av interesse å velge en egen Lørenskogblomst. Husflidslaget var interessert i å bruke denne i dekorsammenhenger.

– Vi synes dette høres ideelt ut at denne blomsten blir et varemerke for kommunen, forteller Liv Sommeling Johansen, leder av Lørenskog husflidslag.

Norsk Botanisk forening har utarbeidet en rapport til kommunen der kjempesoleie foreslås som kandidat til kommuneblomst.

– Vi ble forespurt om forslag, og da var vi ikke i tvil om hva som skilte seg ut her i Lørenskog. Det er uten tvil kjempesoleien som er sjelden og unik for kommunen vår. Den er også flott i dekorsammenheng. Den er gul og flott, den stråler om kapp med sola, mener Hørlyk.

Kjempesoleie

I 2008 ble det tatt hensyn til kjempesoleien ved valg av trasé for Lørenskogstien langs Langvannet.

– Det å bygge gangvei i sivsonen skremte oss. Det hadde vært katastrofalt. Heldigvis løste dette seg på en god måte, jeg synes kommunen har vært flinke til å ta vare på rødlisteartene vi finner her, sier Hørlyk.

Botanisk tur

Alle fylker har sin egen fylkesblomst, men det samme gjelder ikke kommunene. I Akershus er det kun tre kommuner som har kommuneblomster: Asker, Bærum og Aurskog-Høland.

– Dette er en fin måte å bli kjent med lokal flora på. Det er flott å få fram arter som trenger ekstra oppmerksomhet eller vern, forteller Hørlyk. 14. august blir det organisert tur med botanisk forening hvor alle kan bli med for å se på kjempesoleien, uansett om den blir kommuneblomst eller ikke.

Kommentarer til denne saken