Nedre Romerike tingrett har dømt kvinnen til ti måneders fengsel for å ha kommet med en rekke falske anklager. Åtte av månedene er gjort betinget.

Hun er også dømt til å betale saksomkostninger.

Den uskyldige rektoren – som i flere år har vært under politietterforsking – føler seg endelig renvasket for de meget alvorlige beskyldningene.

– Dette har vært et mareritt for meg og familien. Nå er jeg bare lykkelig for at det endelig er over, sier han til Romerikes Blad.

Alvorlige anklager

Historien om hvordan den 35 år gamle kvinnen diktet opp de mange anklagene er oppsiktsvekkende.

Hun kom i kontakt med rektoren gjennom skolen der han jobber. Kort tid etter begynte hun å fotfølge mannen.

– Hun overvåket meg. Uansett hvor jeg befant meg kunne jeg plutselig få øye på henne. Det var tydelig at hun var ute etter meg, forteller mannen.

I slutten av 2002 gikk kvinnen til politiet og leverte en meget alvorlig anmeldelse. Kvinnen hevdet blant annet at rektoren hadde voldtatt henne flere ganger de siste årene, gjort henne gravid, rispet henne med kniv og truet henne til å betale ham flere tusen kroner.

Følte meg som forbryter

Politiet på Romerike aksjonerte umiddelbart. Rektoren ble pågrepet, og satt på glattcelle.

– Det er ikke mulig å beskrive hvordan døgnet på glattcelle var. Jeg trodde og håpet at det bare skulle være en formalitet å sjekke meg ut av saken. Dessverre ble det ikke slik, sier han.

I sine forklaringer kom kvinnen med detaljerte og nøyaktige beskrivelser av de påståtte overgrepene.

– Jeg følte meg som en forbryter. Jeg hadde en følelse av at politiet var ute etter å ta meg, sier han.

Han er glad for støtten fra familien og vennene.

– Kona og barna mine trodde meg hele tiden. Det samme har arbeidsgiveren min gjort. Uten den støtten vet jeg ikke hva jeg hadde gjort.

Var steril

Rektoren engasjerte advokat Erling O. Lyngtveit. Det viste seg å være til stor hjelp.

– Han hjalp meg veldig mye, sier rektoren.

Etter hvert som etterforskingen pågikk var det flere og flere forhold som ikke stemte med kvinnens forklaring. Rektoren hadde vanntett alibi for mange av tidspunktene kvinnen hevdet hun var blitt utsatt for overgrep.

Da han også la fram dokumentasjon på at han hadde vært steril i mange år, skjønte til slutt etterforskerne at beskyldningene om at han hadde gjort henne gravid ikke kunne stemme. Det framkom også sikre opplysninger på at kvinnen aldri hadde vært gravid, men at hun stappet puter under genseren for å få oppmerksomhet rundt den påståtte graviditeten.

Til slutt henla politiet saken.

Det endte med at han fikk 90.000 kroner i erstatning for påkjenningen han ble utsatt for.

Frykter ettervirkninger

Sammen med advokat Erling O. Lyngtveit bestemte rektoren seg for å anmelde kvinnen for falske anklager.

– Det viktigste for meg var at hun ikke fikk lov å gjøre dette mot andre, sier han.

Saken ble imidlertid henlagt. Vedtaket ble påklaget til statsadvokaten som omgjorde henleggelsen. Til slutt ble det tatt ut tiltalte, og nå er kvinnen omsider dømt.

– Jeg er kritisk til at det tok så lang tid før politiet trodde på meg. Saken plaget meg natt og dag i flere år. Fortsatt vet jeg ikke hva slags ettervirkningen denne saken kan få for meg eller familien, sier han.

Vil anke saken

Dommen fra Nedre Romerike tingrett levner ingen tvil om at kvinnen har diktet opp hele historien.

"Retten ser det slik at tiltalte helt åpenbart lider av en personlighetsforstyrrelse som kan medføre en slik oppførsel. For å belyse dette nevner retten at hun tidligere har sagt til personer i sine omgivelser at hun har vært gravid og at hun fødte tvillinger. Dette hadde hun sagt, men det var ikke sant, noe tiltalte innrømmet i retten."

Kvinnen har vært undergitt prejudisiell observasjon av politilegen i Oslo. Han konkluderer at hun er fullt orientert og tilregnelig.

Selv ønsker 35-åringen ikke å snakke med avisen. Hun fastholder fortsatt sine anklager.

– Min klient føler seg kraftig urettferdig behandlet, og vil anke saken. Utover det har jeg ingen kommentar, sier hennes forsvarer, advokat Petar Sekulic.

Nå er jeg bare lykkelig for at det endelig er over

Renvasket rektor