Liten topp i stor skog

SKOGSTOPP: Sommerfjøstoppen er ikke stedet å dra til hvis du er ute etter god utsikt. Toppen er omkranset av tett skog med en bolt i berget som markerer Aurskog-Hølands høyeste punkt. ALLE FOTO: MARTHE DYPVIK JENSEN

SKOGSTOPP: Sommerfjøstoppen er ikke stedet å dra til hvis du er ute etter god utsikt. Toppen er omkranset av tett skog med en bolt i berget som markerer Aurskog-Hølands høyeste punkt. ALLE FOTO: MARTHE DYPVIK JENSEN

Artikkelen er over 8 år gammel

Godt skjult blant høye trær og i skyggen av et ruvende meldingstårn finner vi det høyeste punktet i Aurskog-Høland.

DEL

Nevner du Sommerfjøstoppen for jegere, grunneiere eller folk som bor i bygda, vil navnet være ukjent for de fleste.

– Toppen er mer kjent som Linken, forteller leder for Orienteringsklubben OK Øst, Erlend Råheim, som er med oss som lokalguide på dagens tur.

Våt myr

Linken er navnet på et meldingstårn som ligger 300 meter unna Sommerfjøstoppen.

Tårnet ruver langt over det høyeste punktet i Aurskog-Høland og kan sees fra nesten hele bygda. Ved tårnet slutter traktorveien og man må gå de siste 200 meterne på sti.

Et godt tips er å ha på støvler eller sko som tåler vann, for det er mye myr og med joggesko er våte føtter uunngåelig. Det fikk RBs utsendte erfare.

LES MER: Turbeskrivelse sommerfjøstoppen

Intet sommerfjøs

Til tross for navnet, er det ikke noe sommerfjøs å spore ved toppen.

– Hva navnet kommer av er litt usikkert, men like ved lå det tidligere en gård som det fortsatt er spor etter. Fjøset ble nok satt opp i forbindelse med dyr som var på beite rundt toppen, sier Råheim.

Ved toppen kan man se restene av et gammelt oppmålingstårn som har ramlet sammen. Dette er altså ikke rester av sommerfjøset, noe mange tror.

Risikosport

Som leder for orienteringsklubben OK Øst er Erlend Råheim mye ute i naturen. Han mener orientering er en fin måte å kombinere friluftsliv og sport på.

– Du kan ha fine naturopplevelser under trening og kommer borti terreng som du aldri kommer borti ellers, forklarer Råheim.

Men å bevege seg i ukjent terreng innebærer også en viss risiko.

– Du må ha mye teip eller veldig gode ankler. Du må tåle risp og rifter i huden. Og øye- og øreskader er også en risiko når man brøyter seg gjennom skauen, sier Råheim, som ikke vil utdype farene noe mer i frykt for å skremme folk fra sporten.

Ingen utkikkspost

Turen mot toppen derimot byr på få utfordringer og er en grei søndagstur for familien.

På selve toppen ser du ikke utsikten for bare trær. Så er det utsikt du vil ha, anbefaler Råheim at man heller legger turen til Elghøgda.

Der står det et branntårn som er trygt å klatre opp i. Dette er det tredje høyeste punktet i kommunen.

LES MER: Turbeskrivelse sommerfjøstoppen

Artikkeltags