– Kriminalisering av horekunden er riktig tiltak, sier hun.

I en dramatisk avstemning, der 184 av 300 delegater stemte for mindretallets forslag, led justisminister Knut Storberget nederlag. Men han lover å fremme lovforslaget raskt. Ap-vedtaket skal følges opp av en tiltaksplan i 21 punkter, og Skottevik er sikker på at forbudet mot kjøp av sex vil hindre mange fra prostitusjon - eller bli horekunde:

– Mange kunder er gifte menn. De vil tenke seg om før de tar sjansen på å bli tatt som kriminelle, mener hun.

Skottevik fra Nittedal og Anniken Huitfeldt fra Jessheim har stått på hver sin side i debatten i Arbeiderpartiet. Huitfeldt tar vedtaket til etterretning.

– Jeg vil selvfølgelig være lojal mot vedtaket, men jeg gleder meg ikke til å formidle det til de prostituerte, sier Huitfeldt. Nå må vi arbeide best mulig videre. Vi har felles mål, nemlig å bekjempe salg av mennesker, sier Huitfeldt.

Forslaget stammer opprinnelig fra KrF. Venstre, SV og SP er for. Etter helgas landsmøtet er det nå enighet i regjeringen om å kriminalisere horekunden.

– Naivt vedtak

Janni Wintherbauer, leder av Prostituertes Interesseorganisasjon i Norge (PION), var på plass og fulgte avstemningen fra vestibylen på Folkets Hus i går. Wintherbauer er skuffet, men ikke overrasket:

– Arbeiderpartiets vedtak er naivt. Nå presses jenter vekk fra gata og "under jorda". Der befinner de seg alene med kunden - og bakmennene. Jentene mister muligheten til å vurdere kunden på gata, og avvise de farlige. Kriminalisering av horekundene betyr en langt mer utsatt situasjon for prostituerte, og utenlandske kvinner vil forlate Norge like fattige som de kom, sier Wintherbauer.

– Men vedtaket vil jo rydde gata for det ubehagelige, nemlig de prostituerte, sier Wintherbauer ironisk.

– Dermed blir det enda vanskeligere for politiet å etterforske prostitusjon. Jeg tror ikke et sekund på at pengene for å ruste opp politiressursene kommer, sier hun.

Tror på svenske-modellen

Torunn Skottevik tror ikke Wintherbauers analyse er riktig.

– De farlige horekundene opererer allerede "under jorda". Oslo-politiet ønsker kriminalisering av horekunder, og vi kjenner godt til resultatene i Sverige: Kriminalisering har gjort omfanget av prostitusjon langt mindre, jenter hindres i å prostituere seg og kundene tenker seg om to ganger når man risikerer straff for kjøp av sex.

PION-leder Wintherbauer tror ikke på denne versjonen:

– Det ser kanskje pent ut på overflata i Sverige. Men under den har svært mange kvinner det svært vanskelig, innestengt i leiligheter, der de har kun to å forholde seg til: Bakmannen - og horekunden.