Legevakta tør ikke bruke nytt nødnett

PASIENTSIKKERHET: Fagkonsulent Tonje Lorem i Skedsmo kommune forteller at de ikke tør bruke det nye nødnettet ved Nedre Romerike legevakt, av frykt for pasientsikkerheten.

PASIENTSIKKERHET: Fagkonsulent Tonje Lorem i Skedsmo kommune forteller at de ikke tør bruke det nye nødnettet ved Nedre Romerike legevakt, av frykt for pasientsikkerheten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Signalene i det nye nødnettet er så dårlige hos Nedre Romerike legevakt at leger og ansatte ikke tør å stole på det.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Det nye digitale nødnettet slaktes av stadig flere etater.

Signalproblemer innendørs trekkes fram som et av hovedproblemene.

Pasientsikkerhet

På Nedre Romerike legevakt i Lillestrøm er erfaringene med det nye nødnettet så dårlige at de har gått bort fra å bruke det.

– Per i dag tør vi ikke bruke det nye nødnettet inne på legevakten, av hensyn til pasientsikkerhet. Vi har gått tilbake til fasttelefoni når vi skal gå få kontakt med legene, sier Tonje Lorem, fagkonsulent for Skedsmo kommune til NRK.

Da kommunen testet nødnettet fra januar 2011 skal det ha blitt avdekket store problemer med dekningen i pauserommet, på legekontorene og legenes soverom.

21. mai i år var flere påpekte mangler ved nødnettet utbedret, og legevakta bestemte seg for å ta det i bruk.

– Leger og pleiepersonell var trent opp til å bruke det nye nettet, så da ville vi ikke vente lenger. men det gikk kun tre dager, før vi konkluderte med at det ikke fungerte og vi stoppet bruken, sier Lorem til rb.no.

– Vi har svært dårlige pasienter her på legevakta. Hvis vi ikke får tak i ambulanse, kan i verste fall gå liv tapt, fortsetter Lorem til statskanalen.

– Katastrofalt dårlig

Ifølge IKT Norge mangler nødnettet datakapasitet og fungerer ikke innendørs.

– Nødnettet virker rett og slett katastrofalt dårlig i krisesituasjoner, sier generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT–Norge til Aftenposten.

Kritikken kommer fram i organisasjonens høringssvar til 22. juli-kommisjonens rapport.

Det er ikke mulig å sende bilder og video over sambandet, som Hoff hevder fungerer mest som en radio for muntlig tale. Investeringen i nytt nødnett koster seks milliarder kroner.

– Det virker ikke inne i bygninger, røykdykkere kan ikke bruke det, beredskapstroppen bruker det ikke, PST bruker det ikke, Luftambulansen får det ikke til å virke i lufta, Hovedredningssentralen og 330–skvadronen bruker det ikke.

Bruker iPhone

Påstanden blir langt på vei støttet av politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt, som tok i bruk det nye sambandet i 2009.

Nå har politimesteren utstyrt sine folk med iPhone og iPad for fullt ut å dekke alle kommunikasjonsbehov.

– Nødnettet har to fordeler: Det er kryptert, og flere kan snakke samtidig. Men vi har behov for mer enn det, sier Olafsen.

Prioritert

Cecilie B. Løken, leder for stab for samfunnskontakt og kommunikasjon i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), lover nå forbedring.

– Vi har hatt en dialog med nødetatene, og har kommet frem til ti steder som er prioritert. Nedre Romerike legevakt er en av disse, sier Løken.

Artikkeltags