– Kutt ut melk og brød

Ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger ønsker mer grønnsaker inn i kosten i barnehagene.

Ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger ønsker mer grønnsaker inn i kosten i barnehagene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ernæringsterapeut med stikk til den norske tradisjonsfrokosten.

DEL

For nordmenn flest består frokosten og lunsjen av brødskiver, gjerne med norsk tradisjonspålegg som brunost og et glass melk.

Samtidig viser nyere forskning at en høy andel norske 3. og 8. klassinger er overvektige.

Ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger fra Fetsund er opptatt av sunn mat og riktig kosthold allerede fra barnehagen av.

Hun mener det er på høy tid med et opprør mot den norske tradisjonsbundne brødskiva.

– Man kan gjenta til det kjedsommelige: Matvanene legges i barne- og ungdomsårene. Derfor må det settes inn tiltak allerede i barselomsorgen, barnehage, SFO og skoler. Alle snakker om det, alle vet hvor viktig det er. Nå er det på tide å sette inn tiltak. Få ned sukkerinnholdet i maten og inn med mer fett. Vi må slutte å være redd for fettet, sier Schwaiger til Indre Akershus Blad.

– Hva er galt med brødskiva og melkeglasset?

– Det er mange andre matvarer som heller bør velges enn brødet. Mer grønnsaker, kjøtt og fisk. Å sende med barna sunne middagsrester i barnehagen er et godt alternativ. Skal man spise brød, spis hjemmelaget. Da vet man at brødet inneholder naturlige råvarer. Når det gjelder melk, finnes det mye forskning som peker på sammenhenger mellom fysiske og psykiske plager. Mennesket er den eneste arten som drikker en annens morsmelk. Melkeprodukter er en lettvint måte å få i seg nyttige næringsstoffer på, men det finnes mange andre kilder man kan bruke for å få i seg blant annet B-vitaminer og kalsium.

3.000 måltider

I løpet av tiden barnet er i barnehagen fortæres 3.000 måltider. For lite kunnskap om sunn mat kan få store negative konsekvenser i årene etterpå.

– Det handler ikke om at foreldrene ikke vil sende med barna ordentlig mat. Heller at kunnskapsnivået er for lavt. Et sunt, næringsrikt og variert kosthold har mye å si for barnas og de voksnes hverdag. Både dårlig konsentrasjon, aggresjon, energinivå eller større mentale utfordringer kan ha med kosten å gjøre. Det er langt fra sikkert at det trengs en medisinsk diagnose og tabletter.

Fetsund-kvinnen, som til daglig driver Romerike Ernæringsterapi i Lillestrøm, skal i løpet av året ut til flere barnehager i Aurskog-Høland for å undervise om kosthold. Hun håper også andre kommuner vil benytte hennes kunnskap.

– Problemet i dagens samfunn er at alt er så lettvint. I butikken kan man få kjøpt alt ferdig. Det man ikke tenker på er at mat-vareindustrien ikke tenker på din og min helse. Der handler alt om penger. Det betyr at ferdigmaten langt fra er så sunn som de prøver å innbilde oss. Tidsklemmen er en utfordring, men faktum er at det tar ikke mange minuttene å lage en middag fra bunnen av. Man trenger bare nye tips. Også er det mye sunnere, sier Schwaiger.

Artikkeltags