Kulturarv under lupen

NYTT OG GAMMELT: Hvordan tar Ullensaker vare på kulturarven og hva bør skje med Storgata på Jessheim. Arkeolog og Kulturvern-entusiast Sjur Harby har sett Ullensaker med nye øyne fra utsiden. Ola H. Fjeldheim var guide. FOTO: HAAKON J. KRISTIANSEN

NYTT OG GAMMELT: Hvordan tar Ullensaker vare på kulturarven og hva bør skje med Storgata på Jessheim. Arkeolog og Kulturvern-entusiast Sjur Harby har sett Ullensaker med nye øyne fra utsiden. Ola H. Fjeldheim var guide. FOTO: HAAKON J. KRISTIANSEN

Artikkelen er over 10 år gammel

Arkeolog har vurdert Ullensaker fra utsiden. I morgen faller dommen.

DEL

Arkeolog og kulturminne-entusiast Sjur Harby er hentet inn for å fortelle om sine inntrykk etter en rundtur i kommunen.

I Ullensaker kulturhus i morgen kveld kommer konklusjonen.

Under denne seansen vil også et nytt hefte kalt "Ullensaker i 10 historier" bli lansert.

– Dette er en populærversjon av kulturminnevernplanen, og poenget med utgivelsen er å gi folk en smak av hva kulturarven i kommunen kan ha å by på, sier Ola H. Fjeldheim som jobber med kulturvern i kommunen.

Politikk

– Hva har du sett i Ullensaker som er verdt å ta opp, Harby?

– Jeg skal si mer om det torsdag kveld, men det jeg kan si er at Ullensaker er sammensatt og det finnes mange spennende historier hvis man kommer seg litt unna allfarvei.

– Hva er viktig med kulturarven?

– Hvordan vi steller med kulturarven sier noe om politikken i en kommune. Jeg ser for så vidt at det har vært objektbevaring mer enn kulturminnevern mange steder, også i Ullensaker, sier Harby.

Hvordan vil du at Jessheim skal bli? Si din mening nederst i saken!

Offentlige rom

– Ullensaker og Jessheim ligger nært Oslo, og sjansen for å bli spist av storsamfunnet er helt klart til stede her. Jeg mener det er viktig å dyrke historien og historiene knyttet til et sted. Alternativet er å bli som alle andre steder.

– Hvordan gjør man det?

– Jeg tror folks engasjement er viktig. Gamle Nebbenes er et godt eksempel på å ta vare på historie og at stedet holdes i live fordi folk bruker bygget, mener Harby.

Storgata

Storgata på Jessheim har vært gjenstand for debatt og engasjement.

På facebook er det startet en gruppe som vil jobbe for mer liv i Storgata, og muligens blir det debatt rundt dette under seansen i kulturhuset i morgen kveld.

– Det jeg kan si om dette umiddelbart er at mye av det som er etablert på Jessheim er fra den tiden folk satt og så på livet og det som skjedde. Nå er mye av det offentlige rom i sentrum av Jessheim regulert og overtatt av kommersielle interesser, sier Harby.

Ser etter politikerne

Arkeologen og kulturarv-entusiasten vil ha mer på hjertet i morgen kveld, og forhåpentlig blir det debatt rundt disse temaene.

Arrangementet er en del av kulturminneåret i kommunal regi.

– Personlig er jeg spent på hvor mange politikere som blir å finne i salen, for de burde absolutt være til stede, i og med at det er politiske beslutninger som ligger til grunn for mye av det som skjer i Ullensaker, avslutter Harby.

Arrangementet begynner 19.00 i salen Ullr i kulturhuset. Alle som er interessert er invitert og det hele er gratis.

Diskuter på rb.no: Hvordan vil du at Jessheim skal bli?

Artikkeltags