Kristin Kirkemos nye liv

DEMONSTRERER: Kristin Kirkemo (38) var denne uken sensor i en skolekonkurranse innen mekaniske fag. Vinner av konkurransen Ahmet Alp (17) (t.h.) og Øyvind Kristoffersen, faglærer ved teknikk og industriell produksjon ved Sørumsand videregående, får en innføring i hva Kirkemo jobber med for tiden. ALLE FOTO: Vidar Sandnes

DEMONSTRERER: Kristin Kirkemo (38) var denne uken sensor i en skolekonkurranse innen mekaniske fag. Vinner av konkurransen Ahmet Alp (17) (t.h.) og Øyvind Kristoffersen, faglærer ved teknikk og industriell produksjon ved Sørumsand videregående, får en innføring i hva Kirkemo jobber med for tiden. ALLE FOTO: Vidar Sandnes

Artikkelen er over 7 år gammel

Orderud-dømte Kristin Kirkemo (38) er klar for et nytt liv utenfor fengselsmurene. Nå venter fast industrijobb på Strømmen for verktøymakerlærlingen.

DEL

– Jeg liker å drive med mekaniske fag, og koser meg glugg i hjel sammen med alle de trivelige kollegaene mine, sier Kristin Kirkemo.

Romerikes Blad møter 38-åringen i produksjonslokalene til Karl M. Gulbrandsen Stansefabrikk AS på Strømmen, der hun har jobbet som lærling innen verktøymakerfaget i to år, og er lovet fast jobb etter endt utdanning.

– Fagbrevet regner jeg med å ha klart før sommerferien, og deretter blir det å jobbe, forteller Kirkemo.

Sensor i skolekonkurranse

Da Opplæringskontoret for mekaniske fag denne uka arrangerte fylkesmesterskap i sveising og maskinering ved Sørumsand videregående skole, var Kirkemo på plass.

38-åringen, som i sommer avslutter soningen av en 16 år lang fengselsdom for medvirkning til drapet på Kristian og Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust i Sørum i 1999, var en av fire sensorer som skulle vurdere deltakerne fra flere skoler.

– Det var moro å se hvor dyktige de er på skolene – konkurransen var ganske jevn. Noe av det som skilte deltakerne gikk på ryddighet, sier hun.

– Hvordan opplever du å være sensor i en skolekonkurranse, med tanke på saken du har vært involvert i?

– Jeg har ventet på at du skulle stille det spørsmålet. Det var ingen som kjente meg igjen, overhodet. Ingen. Tiden der alle glaner på meg er forbi, og jeg er fornøyd med å være en helt vanlig jente blant andre folk, sier Kirkemo.

– Høyt presisjonsnivå

Ahmet Alp (17) fra Sørumsand videregående skole gikk av med seieren i konkurransen for maskinering. Simen Gjørstad fra Strømmen videregående skole og Adian Axelsen fra Jessheim videregående skole vant sveisekonkurransene i to ulike klasser.

– Presisjonsnivået er noe av det mest utfordrende med maskinering. 2–3 hundredels millimeter er ikke mye å gå på, sier Alp.

– Tidspresset synes jeg var utfordrende, forteller Gjørstad.

– Hvordan var Kristin som sensor?

– Hun var streng og nøye på gjengene, men ellers ok, smiler Alp, som hadde fått i oppgave å lage en bolt.

Sensoren selv mener 17-åringen vant velfortjent.

– Han hadde et veldig høyt presisjonsnivå på arbeidet sitt, og hadde smarte løsninger underveis. Derfor var han ett hakk bedre enn de andre, begrunner Kirkemo.

Premien som venter på vinnerne er en tur til den internasjonale skolekonkurransen «World skills» i London 7. oktober.

– Der er alle fag og alle nasjoner på plass, så det blir spennende, mener guttene. Men først venter Østlandsfinaler her hjemme, 10. mai for Alp og 19. mai for Gjørstad.

Får skryt for fagkvaliteter

Både Lise Hetty Olsen, daglig leder ved Opplæringskontoret for mekaniske fag, og eieren av Karl M. Gulbrandsen Stansefabrikk AS, Bjørn Heramb, skryter av Kirkemos faglige kvaliteter.

– Hun er en meget flink fagarbeider, og den beste lærlingen vi har hatt her noen gang. Hun har vilje og stor interesse for jobben. Derfor vil vi ansette henne, sier Heramb til Romerikes Blad.

– Kristin er utrolig dyktig, kreativ og tar ansvar. Derfor bruker vi henne som dommer i skolekonkurransen, forteller Olsen.

Artikkeltags