Kristian får Marco-støtte

Artikkelen er over 5 år gammel

– Kristian gjør en kjempejobb. Det er viktig at hjelpeapparatet forstår å bruke slike ressurser som førsteinstans, sier Marco Elsafadi.

DEL

«Mestrenes Mester» fra NRK-serien har i mange år jobbet mot mobbeadferd og vold, også gjennom basketball, der han var elitespiller. Han vet at engasjement koster. Tirsdag ga han to fulle gymsaler ved Vormsund ungdomsskole gode råd for bedre hverdag i skole, fritid og familien. Han møtte også Kristian Sætre, gutten bak Facebook-gruppen «Oss Mot Mobbing», som RB omtalte 12. mars.

– Ikke brenn deg ut i engasjementet ditt, advarer Elsafadi.

Balansekunst

Elsafadi utdyper slik:

– Kristian er moden og han tar et stort ansvar. Han får mange sterke historier på sine 17 år unge skuldre. Det kan være utmattende. Jeg brukte selv mange år på å finne balansepunktet mellom mitt engasjement for andre og hensynet til meg selv.

Elsafadi mener det er viktig at hjelpeapparatet ser ressurspersoner som Kristian, og strekker seg mot det arbeidet han gjør. Mennesker som Kristian trenger avlastning i arbeidet med å hjelpe andre, sier Elsafadi.

Personlig risiko

Han fortsetter:

– Alle som står opp mot mobbing bør skaffe seg alliansepartnere. Når to eller tre er enige om å stanse dårlig adferd, har de skaffet seg en større maktposisjon innenfor sitt miljø, og gjort seg mindre sårbare. Det Kristian gjør er beundringsverdig, men også en risiko for han selv.

Kristian Sætre fikk litt å tenke på etter møtet med Elsafadi.

– Jeg har ikke tenkt på det med alliansepartnere. Jeg vil fokusere på det framover, og har flere som er interessert. Jeg opplever veldig mye støtte fra nær sagt alle kanter, sier Kristian. Facebook-siden har nå nær 1.700 medlemmer.

– Hvem er de?

– Det er mennesker i alle aldre – fra 13 til 60. Folk som selv er blitt mobbet, og mobbere som angrer. Jeg ser også at folk i hjelpeapparatet har koblet seg på og følger med, sier Sætre, som besvarer alle selv:

– Jeg vil gjerne ha kontakt med folk i hjelpeapparatet som jeg kan koble med folk som trenger det. Jeg kan ikke være en enslig livbøye, de som trenger hjelp må hjelpes videre, sier antimobbe-idealisten.

Profesjonell støtte

Kristian Sætre trener selv boksing, og har fått støtte fra bokseforbundet. Også en coachingskole har meldt interesse for samarbeid om et profesjonelt program mot mobbing.

– Det skjer veldig mye nå. Meldingene hagler inn, både på siden og på mobil. Folk heier på det jeg gjør. Nå skal jeg fokusere på å få til et godt opplegg som treffer barn og unge «hjemme». Mobbing kan skape varige sår. Et medlem på 40 år forteller at mobbing har forfulgt ham inn i arbeidslivet. Det viser hvor viktig det er å tenke over hvordan vi påvirker andre, sier en kampklar Kristian Sætre.

Artikkeltags