Aleksander Gjermundshaug | Helle Karterud | Øyvind Mo Larsen" /> Aleksander Gjermundshaug | Helle Karterud | Øyvind Mo Larsen" /> Gå til sidens hovedinnhold

Krever at atomavfallet fjernes

Artikkelen er over 13 år gammel

Det høyradioaktive atomavfallet som lagres på Kjeller må fjernes nå, krever både eksperter og naboer.

Sju år er gått siden sentrale myndigheter konkluderte med at høyradioaktivt atomavfall måtte fjernes fra Kjeller.

Allerede i 2004 sa Erik Martiniussen, som satt i utvalget som fattet konklusjonen i 2001, fra om at ingenting hadde skjedd.

Det er fortsatt status.

Nå krever naboene at det giftige atomavfallet fjernes fra nabolaget snarest.

– Jeg var ikke klar over at det lå seks tonn atomavfall her, sier Bjørn Wilberg, tidligere formannskapspolitiker i Skedsmo og leder av Kjeller Arbeiderlag.

Både han og leder av Kjeller vel Hans Skarphol sier de ønsker seg en permanent avklaring for lagring av dette avfallet nå.

Si din mening nederst i saken!

– Grunn til engstelse

Tidligere Bellona-medlem Erik Martiniussen mener naboene på Kjeller har god grunn til å være engstelige. Han mener sikkerheten ved IFE er elendig.

– Hvis jeg skulle stjålet høyradioaktivt avfall, ville jeg gjort det i Norge. Alle andre land lagrer denne type avfall på steder som er mye bedre egnet. På Kjeller trenger man bare en lastebil, en truck og en baufil. Da er det bare å kjøre inn og hente et brenselselement.

Martiniussen mener et tyveri av et brenselselement er det verste som kan skje. Han trekker fram følgende skrekkeksempel:

– Da kan man lage bombe av avfallet og sprenge det hvor man vil. Hvis man for eksempel sprenger det over Manhattan, vil hele øya være ubeboelig i 50 år. Men man trenger jo ikke dra så langt. Karl Johan ligger mye nærmere.

LES MER: Kommentaren til RBs politiske redaktør!

– Urealistisk

Sikkerhetssjef Atle Valseth ved IFE mener scenarioet Martiniussen trekker fram er helt urealistisk.

– Sikkerheten hos oss er meget bra. Men skulle noe skje har vi beredskapsplaner for det. Folk kan være trygge, sier Valseth.

– I tillegg er byggets konstruksjon bra, og vi har et godt samarbeid med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), avslutter Valseth.

Martiniussen blir ikke overbevist av sikkerhetssjefen. Han mener IFE er programforpliktet til å avdramatisere.

– Jeg har full forståelse for at IFE ikke ønsker å spre frykt blant naboene. Men de har et ansvar for å være ærlige, mener rådgiveren.

Han mener både IFE, regjeringen og lokalpolitikere har et ansvar for å ta tak i saken.

STATSSEKRETÆREN: – Martiniussen overdramatiserer

Ny utredning

Det er nå sju år siden Berganutvalget kom med sin rapport. Martiniussen satt i utvalget, som anbefalte regjeringen å finne et nytt mellomlager til det radioaktive avfallet. Nå ønsker regjeringen en ny utredning.

– Nå har dette blitt forsømt lenge nok. Den ene næringsministeren etter den andre har skjøvet dette foran seg. Løsningen har alltid vært å be om en utredning. Men vi trenger ikke flere utredninger.

Rådgiveren mener regjeringen nå bør opprette et nytt statlig selskap, som får oppgaven med å finne et nytt mellomlager.

– Regjeringen må sette klare føringer og en tidsbegrensning, men ellers overlate det meste til dette selskapet.