Krever 12 år for hasjsmugling

MOTTAKERLEDD: Statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen mener de fire tiltalte var fult klar over hva de var en del av.

MOTTAKERLEDD: Statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen mener de fire tiltalte var fult klar over hva de var en del av. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Aktor mener tre av de tiltalte har vært sentrale aktører i å spre hasj rundt om i landet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Den 10. februar i 2010 slo Tollvesenet til mot en bedrift i Lørenskog. Der fant de 333 kilo hasj og 3,1 millioner kroner.

Narkotikaen var gjemt i pappesker i lokalet, mens pengene befant seg skjult i en lastebilhenger.

Fire tiltalt

Fire personer ble tiltalt for hasjsmuglingen og tidligere i mars måtte de møte i Nedre Romerike tingrett.

Onsdag var saken ferdig i retten og aktor ba i sin prosedyre om fengsel i 12 år for tre av de tiltalte, og åtte og et halvt år for den fjerde som påtalemyndigheten mener har hatt rolle som kureer.

– De tre øvrige mener vi er sentrale aktører i mottakerleddet. Dette er et mottakerledd som vi mener står for en videre distrubisjon utover store deler av landet, sier statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen.

Statsadvokaten mener at det allerede før aksjonen må ha blitt solgt unna en større mengde hasj for å kunne få inn det beslaglagte beløpet, dette har de imidlertid ikke noen bevis for.

– Har blitt lurt

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld under rettssaken.

– Min klient har forklart i retten at han har blitt lurt inn i et opplegg han ikke har vært klar over. Han har aldri vært kjent med at det var oppbevart hasj på hans lager, sier advokat Anette Barlinn som forsvarer mannen som er eier av firmaet der hasjen ble funnet.

Heller ikke sjåføren av lastebilen som påtalemyndigheten mener hasjen har blitt smuglet inn i landet med, erkjente noe form for skyld.

– Han hadde ikke kjennskap til at dette befant seg i lastebilen hans, sier forsvarer Hans Olav Bytingsvik.

For stor rolle

Den eneste som har innrømmet at han var på lageret med den den hensikt å skaffe seg narkotika, er klienten til advokat Anders Westeng.

Han mener likevel han er ilagt en alt for stor rolle i saken enn den han har hatt.

– Han har konsekvent forklart at han kom for å hente et kvantum som er langt lavere enn det tiltalen lyder. Han er villig til å ta straffen for det han har erkjent, men differansen mellom aktors opplevelse av saken og min klient sin er for stor til at vi kan akseptere en dom med et utfall som aktor ber om, sier Westeng.

Advokat Halvard Helle forsvarer den fjerde tiltalte.

– Min påstand var at han skulle frifinnes, men at han i tråd med egen erkjennelse kunne dømmes for grovt heleri knyttet til de pengene som ble beslaglagt i saken, sier Helle til rb.no.

Det er ventet dom i saken 23. mars.

Artikkeltags