Kraftsjokk for strømkunder

LETER ETTER GRUNNEN: Informasjonssjef Morten Schau i Hafslund mener det er nærliggende å tro at Akershus Miljøkrafts turbin kan være årsaken til den høye spenningen. FOTO: KAY STENSHJEMMET

LETER ETTER GRUNNEN: Informasjonssjef Morten Schau i Hafslund mener det er nærliggende å tro at Akershus Miljøkrafts turbin kan være årsaken til den høye spenningen. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Artikkelen er over 7 år gammel

Opptil dobbelt så høy spenning i nettet kan ha ødelagt elektrisk utstyr for en rekke strømkunder. Hafslund skylder på lokalt kraftverk, mens kraftverket avviser påstanden fullstendig.

DEL

– Det kan være en del av beboerne i Gjerdrum som fikk seg en overraskelse når de kom hjem fra jobb tirsdag.

Informasjonssjef Morten Schau i Hafslund forbereder seg på flere telefoner fra frustrerte strømkunder. Tirsdag gikk det nemlig galt da selskapet skulle koble ut strømmen.

– Vi kan ikke med sikkerhet si hvor høy spenningen var, men den kan ha vært så høy som opp mot 480 volt. Det tar knekken på elektriske apparater. Vi har allerede fått mange meldinger fra kunder som har fått mye utstyr ødelagt. Det er snakk om pc-er, vaskemaskiner, videospillere, dekoder, og lignende utstyr, sier Schau.

Planlagt utkobling

Strømleverandøren foretok en planlagt utkobling i forbindelse med at det skulle gjøres forbedringer i nettet ved Gjestad i Gjerdrum.

Men til tross for at alle kunder skal ha blitt varslet, så skal ikke alle ha fått med seg hva som skulle skje.

Det gjaldt ifølge Hafslund blant annet det lokale kraftverket Kvernstufossen, som eies av Akershus Miljøkraft.

– Samtidig som vi foretar utkoblingen, så ruser hastigheten opp i turbinen på Kvernstufossen. Før vi har fått undersøkt saken nærmere, så kan vi ikke se noen annen grunn til at det oppsto ekstra høy spenning ut i nettet, forteller Schau.

Han forteller at spenningen kan ha vært dobbelt så stor som normalt.

– Dette ble sendt rett ut i vårt nett. Dermed blir det kundene som lider. Ømfintlig utstyr, som pc-er og vaskemaskiner, tåler ikke slike spenninger. Vi er allerede blitt kontaktet av ti kunder som har opplevd at tekniske utstyr har blitt ødelagt.

– Teknisk umulig

Ledelsen i Akershus Miljøkraft stiller seg uforstående til Hafslunds teorier om hva som gikk galt.

– Den teorien avviser jeg fullstendig. Dette har ingenting med oss å gjøre, sier daglig leder Tor Arne Hafstad.

Han bekrefter at turbinen var i gang da strømmen ble koblet ut, men sier overspenningen ikke kan være Akershus Miljøkrafts skyld.

– Det er teknisk umulig. Når strømmen blir borte hos oss, så kobles vi automatisk vekk fra Hafslund-anlegget. Jeg vet ikke hva som kan være årsaken til det, men registrerer at utstyr hos oss også ble ødelagt. Uansett må Hafslund lete andre steder etter svaret, sier Hafstad.

Forsikringssak

Informasjonssjef Schau i Hafslund sier at kunder som er blitt rammet nå må ta kontakt med sitt forsikringsselskap.

– Deretter vil forsikringsselskapet ta regress mot oss, så får vi se hva vi gjør overfor Akershus Miljøkraft. Vi skal nå finne ut grunnen til at dette kunne skje før vi foretar oss noe mer, sier Schau.

Artikkeltags