Torsdag hadde Ahus 14 korridorpasienter, noe som er betydelig færre enn situasjonen for to dager siden, da 27 pasienter ble stuet sammen på gangen.

– Situasjonen er blitt betydelig bedre og det skyldes mindre pågang av pasienter, sier Ahus-direktør Hulda Gunnlaugsdottir.

Men det betyr ikke at det blir en snarlig slutt på korridorpasienter ved sykehuset.

– Vi håper at disse 14 snart blir skrevet ut, men det kommer til å bli korridorpasienter her framover også. Det er slik situasjonen er. Det vil bli helt feil av meg å gi et løfte om at det nå blir slutt på korridorpasienter, for det løftet er det ikke mulig å holde slik situasjonen er i dag, sier Ahus-direktøren.

– Holdt på å dø

Det sier hun til tross for at sykehuset ikke er bygd for å ha korridorpasienter overhodet.

I går meldte TV 2 at en pasient skal ha vært nær ved å omkomme mens han lå på gangen i lungeavdelingen natt til tirsdag. Mannen skal ha hatt store pusteproblemer, men det var ikke fysisk plass til utstyret han trengte. Til slutt stanset både pusten og hjertet hans, men livredding på stedet skal ha holdt personen i live.

Overfor tv-kanalen sier Gunnlaugsdottir at de nå skal gjennomgå episoden, finne ut hva som har skjedd, og eventuelt melde saken til Helsetilsynet hvis det er noe å melde.

Overfor Romerikes Blad fastholder Ahus-direktøren at det er trygt å være pasient ved Ahus.

– Driften av sykehuset er forsvarlig. Sikkerheten er i fokus ved Ahus, og alle i opptaksområdet er sikret god oppfølging. Jeg føler heller ikke at det har vært noe kaos her. Vi har hatt god oversikt, sier hun.

Pasienter som havner på gangen ved Ahus har ingen varslingsmuligheter overfor sykepleierne hvis det skulle oppstå behov for det.

– De som havner i korridoren vil derfor bli plassert så nær vaktrommene som mulig. Slik mener vi sikkerheten blir ivaretatt også for korridorpasientene, sier hun.

I tillegg må en god del pasienter belage seg på en fortetting. Rommene på Ahus er store, noe som betyr at ledelsen ved sykehuset ser effekten av å legge to på enkeltrom.

Hva mener du om saken?

Uenig med helseminister

Tidligere denne uken truet helseminister Anne-Grete Strøm-Eriksen med dagbøterom ikke Ahus får kontroll på situasjonen. Det har verken sykehusdirektøren eller tillitsvalgte ved sykehuset noen forståelse for.

– Det hjelper ingenting. Problemet er at det ikke finnes helsepersonell å oppdrive. Samtidig kan vi ikke stenge sykehuset for dem som trenger øyeblikkelig hjelp. Situasjonen er som den er, og vi må gjøre det beste ut av den, sier hun.

– Helseministeren insinuerer at situasjonen er Ahus sin feil. Hva tenker du om det?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere hennes utspill utover at jeg mener dagbøter ikke vil hjelpe.

– Er situasjonen deres feil?

– Nei. Poenget er at situasjonen har oppstått fordi det er langt flere pasienter enn det som er normalt. Slik er det på hele Østlandet. Det er fulle sykehus både i Østfold, Oslo og Hedmark. Vi har ingen skyld i at flere mennesker enn normalt blir syke, og derfor mener jeg også at det voldsomme mediefokuset på Ahus er feil. Men helseministeren må ta ansvar for sine egne uttalelser.

– Hvor stor del av utfordringene er knyttet til utvidelsen av opptaksområdet?

– Vi har hatt en pasientøkning på 100 prosent i forhold til samme tid i fjor. Jeg vil anslå at rundt 20 av de prosentene kommer fra nytt opptaksområde, svarer hun.