Knivoffer Dag Espelund: – Håpet jeg ikke skulle dø

TUNG TID: Dag Espelund (32) har brukt snart tre måneder på å kjempe seg tilbake til livet, etter at han ble brutalt knivstukket og livstruende skadet i mars. Denne uken kom ordførersønnen hjem til mamma Helen Espelund og pappa, Ullensaker-ordfører Harald Espelund etter at han ble knivstukket i mars. ALLE FOTO: TOM GUSTAVSEN

TUNG TID: Dag Espelund (32) har brukt snart tre måneder på å kjempe seg tilbake til livet, etter at han ble brutalt knivstukket og livstruende skadet i mars. Denne uken kom ordførersønnen hjem til mamma Helen Espelund og pappa, Ullensaker-ordfører Harald Espelund etter at han ble knivstukket i mars. ALLE FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 8 år gammel

Knivstukket og livstruende skadd ble Ullensaker-ordførerens sønn forlatt på en øde skogsvei. Etter å ha kjempet seg tilbake til livet er Dag Espelund (32) endelig hjemme igjen.

DEL

– Jeg ble livredd, og håpet at jeg ikke skulle dø der ute. Det var helt forferdelig, sier Dag Espelund til Romerikes Blad.

Snart tre måneder har gått siden marskvelden da han ble funnet brutalt knivstukket og etterlatt med livstruende skader, i skogkanten ved Hellesjøveien i Sørum.

Romerikes Blad møter 32-åringen hjemme på gården til faren, den profilerte Frp-ordføreren Harald Espelund. Hit kom han torsdag denne uken, etter å ha blitt utskrevet fra rehabilitering.

– Det har vært en tøff tid, erkjenner Espelund og tenker tilbake på fire uker i koma, halvannen måned på rehabiliteringsinstitusjon og de tre arrene han har på overkroppen. Merker som aldri vil bli borte.

LES OGSÅ: – Sønnen min skulle drepes

– Forstår ikke hvorfor

32-åringen sier han ikke forstår hvorfor den 18 år gamle kameraten, som er siktet for knivstikkingen, gikk til knivangrep på ham under bilturen i Sørum.

– Han ville ha meg med til Sørum fordi vi skulle leie bort lydutstyret mitt til et festlokale. Vi brukte bilen min. Jeg kjørte, men visste ikke hvor vi skulle. Alt virket normalt, sier han.

Etter å ha inntatt en matbit på en bensinstasjon i Lørenfallet begynte 32-åringen å bli litt skeptisk, da han skal ha blitt bedt om å kjøre ut på en avsidesliggende vei.

– Først reagerte jeg ikke på det, men etter hvert som vi kjørte utover i skogen stusset jeg litt på hvor vi egentlig skulle. Plutselig ba han meg stoppe fordi han hadde hørt en lyd i bilen, forteller Espelund.

LES OGSÅ: – Erkjenner at han stakk med kniv

Stakk fra stedet

De to gikk ifølge ordførersønnen ut for å se bak på bilen hvor lyden kunne komme fra.

– Men jeg kunne ikke se at noe var galt. Og akkurat idet jeg sa dette fikk jeg kniven i magen. Jeg prøvde å ta tak i kniven, men klarte det ikke. Han forsvant unna, og jeg løp etter. Vi løp rundt bilen flere ganger, før jeg endte opp liggende på bakken. Da stakk han meg to ganger til i ryggen, forteller 32-åringen lavmælt.

Mens Espelund lå livstruende skadet i den snødekte grøfta, tok 18-åringen bilen og reiste fra stedet.

– Det var minusgrader ute og helt mørkt. Etter en stund kom en bil kjørende. Jeg vinket, men den stoppet ikke. Fem lange minutter senere kom en bil til. Den stoppet. Heldigvis, sukker han.

Kort tid etterpå var politi og ambulanse på plass. 32-åringen ble fløyet til Ullevål universitetssykehus, der han ble liggende i kunstig koma i fire uker. Knivbladet hadde skadet lever, lunger, tykk- og tynntarm.

LES OGSÅ: Knivskadd sønn ute av koma

Påkjenning for familien

Nå venter en lang opptreningsperiode for Dag Espelund. Foruten knivskadene har tiden i sykesengen gjort at beina ikke fungerer slik de skal. Derfor må han bruke krykker.

– Jeg er forberedt på at det kan ta lang tid, men mener likevel at jeg har vært heldig fordi det ikke endte enda verre, sier han.

Også for familien har de siste månedene vært en tung tid.

– Å se Dag kjempe for livet på denne måten har vært en forferdelig situasjon for oss alle. Heldig vis går det bedre nå, sier mamma Helen Espelund.

Pappa Harald Espelund sier støtten fra fjern og nær i den tøffe tiden har vært overveldende.

– Vi kan ikke få takket nok, alle som har sendt oss blomster, hilsener og gode tanker. Det har vært fantastisk, sier ordføreren.

Har skjerpet siktelsen

Politiet har nå skjerpet siktelsen mot 18-åringen som fortsatt sitter varetektsfengslet for å stå bak knivstikkingen av Dag Espelund i Sørum 10. mars i år.

– Vi mener det som har skjedd er så alvorlig at siktelsen har blitt utvidet. Det betyr at strafferammen har økt, sier politiadvokat Anne Siv Åvitsland i Romerike poltidistrikt til Romerikes Blad.

18-åringen var opprinnelig siktet for brudd på straffeloven § 229 første straffalternativ, med en ramme på seks år. Nå gjelder siktelsen tredje straffalternativ, som har en strafferamme på 10 år.

Siktede har tidligere erkjent de faktiske forholdene, at han stakk 32-åringen med kniv. Men 18-åringen har hele tiden nektet for at knivstikkingen var planlagt.

Siktedes forsvarer Gunhild Lærum ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Artikkeltags