Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper for barnet sitt

Artikkelen er over 15 år gammel

Barnevernet vil sende en norsk 11-åring til stemora i Gambia, og hentet barnet midt på natta hos mormor. Mor kjemper nå for at 11-åringen skal bli i Norge.

Saken er nå advokatmat, hvor den biologiske mor og den juridiske mor står mot hverandre. 11-åringen, som er født på Ahus og døpt i en kommune på Romerike, ønsker selv ikke å dra fra Norge.

Fredag kom stemora til Norge for å hente 11-åringen med seg til Gambia, helt uventet for den norske familie. Stemora har billett for dem begge allerede torsdag. Natt til mandag ble jenta hentet hos besteforeldrene i en dramatisk barnevernsaksjon fordi man fryktet at hun skulle bli forsøkt gjemt unna for stemora.

I dag møtes biologisk mor og stemor med advokater hos barnevernet.

Bodd i Norge

11-åringen har bodd i Norge det meste av sitt liv sammen med faren. Etter at han døde av kreft i 2002, har stemoren hatt ansvaret for henne. De flyttet til England i 2004 og bodde der i halvannet år. Da stemoren flyttet fra England til Gambia ved årsskiftet 2004/05, ble 11-åringen sendt til Norge. Siden har familien i Norge bare hatt sporadisk kontakt med stemora.

Etter at 11-åringen ble sendt til Norge, har onkelen hatt et midlertidig fosterhjemsansvar for henne. Ifølge onkelen er ikke det lenger en løsning.

– Jenta trives ikke hos oss. Men hun gir klart uttrykk for at hun absolutt ikke vil reise med stemora til Gambia, sier han.

Hennes biologiske mor, som bor på Romerike, kjemper nå for at datterens egne ønsker skal bli tatt på alvor. Mora har hatt et rusproblem i mange år og kjemper nå for å komme seg helt ut av det. Etter 10 stoffrie måneder med kyndig hjelp håper hun at hun skal kunne klare å ta seg av sin datter.

– Jeg er kanskje ikke helt klar for det ennå. Men jeg forsøker å finne et hjem for oss slik at vi kan leve sammen i framtida, dersom min datter ønsker det. Jeg er opptatt av at datteren min blir hørt, sier mora.

11-åringen har hele sin biologiske familie i Norge, både på farens og morens side.

Bodd hos onkel

– Det er bare et alternativ i denne saken, sier stemorens forsvarer, Carl Konow Rieber-Mohn og legger til:

– Når onkelen nå har kastet kortene, mora ikke er skikket til å ta seg av barnet og besteforeldrene er for gamle til å ta det fulle ansvaret for henne, er det ikke annet alternativ enn at stemoren, som har foreldreretten, tar seg av henne. Det har hun gjort det meste av barnets liv, sier han.

Advokat Simon Stende, som representerer den biologiske mora, ber nå politiet hindre utreise så lenge saken pågår.

– Vi vil bringe saken for retten for at biologisk mor skal få del i foreldreansvaret eller overta foreldreretten, sier han.

Tingrettens kjennelse fra 2004, der stemoren gis foreldreretten, åpner for en slik løsning, ifølge han.

– Biologisk mor har samværsrett med barnet. Det blir jo umulig om barnet flytter til Gambia.

Hos besteforeldre

– Jeg ville aldri ha reagert slik hvis mitt barn selv ville reise til Afrika. Når hun så sterkt setter seg imot det, mener jeg vi må finne en løsning her i Norge inntil jeg selv kan ta meg av henne, sier mora.

Hun legger til:

– Jeg stiller meg uforstående til at mine foreldre ikke kan ta seg av henne i en overgangsperiode. Min datter er jo svært glade i dem. De har alltid stilt opp for henne. Og min datter har et sterkt ønske om å bo hos dem, sier hun.

Det har ikke luktes Romerikes Blad å få kommentar fra barnevernet.

PS! 11-åringen har aldri vært et såkalt problembarn. Hun har tvert imot svært gode karakterer på skolen og mange venner i Norge. Etter en operasjon på Rikshospitalet skal hun ha tilsyn på sykehuset hvert halvår.