Kan miste medaljen fra kongen

ÆRESBEVISNING: Ivar T. Henriksen fikk Kongens fortjenstmedalje i gull, for banebrytende arbeid med vann og kloakk gjennom 35 år. FOTO: KAY STENSHJEMMET

ÆRESBEVISNING: Ivar T. Henriksen fikk Kongens fortjenstmedalje i gull, for banebrytende arbeid med vann og kloakk gjennom 35 år. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Ivar T. Henriksen kan bli den første nordmann som fratas Kongens fortjenstmedalje. Hans Majestet vurderer nå å endre regelverket.

DEL

6. desember 2002 ble Ivar T. Henriksen beæret med Kongens fortjenstmedalje i gull.

Tre år senere startet opprullingen av norgeshistoriens mest omfattende og alvorlige korrupsjonssak – og den tidligere vannverkssjefen spilte hovedrollen.

Men Henriksen ikke bare anklages for korrupsjonsrekorder. Han kan også bli den første i Kongens fortjenestemedaljes snart 100 år lange historie som fratas den gjeve utmerkelsen.

– Det har aldri vært en aktuell problemstilling. Men hvis det kommer en rettskraftig dom mot Henriksen, vil det nok vurderes, sier Kansellisjef Egil Vindorum i Ordenskanselliet på Slottet. Han understreker at dette foreløpig ikke er diskutert på Slottet.

Banebrytende arbeid

Kongen og Ordenskanselliet på Slottet vurderer nå å endre statuttene til Kongens fortjenstmedalje.

Per i dag står det nemlig ingenting om hvorvidt Kongen har anledning til å trekke medaljen tilbake.

– Kongen forvalter fortjenstmedaljen, og det er ingen tvil om at kongen har mulighet til å trekke medaljen tilbake. Men formuleringene i dagens statutter gjør det litt vanskelig. Derfor diskuterer vi om de bør endres, slik at medaljen lettere kan trekkes tilbake, sier Vindorum.

Det var fylkesmann i Oslo og Akershus, Hans J. Røsjorde, som delte ut prisen til Henriksen i 2002.

Hovedbegrunnelsen for tildelingen var Ivar T. Henriksen banebrytende arbeid med vann og kloakk gjennom 35 år.

Røsjorde har kun følgende korte kommentar til saken:

– Når noen fremmer forslag om tildeling av Kongens fortjenstmedalje, skjer det på grunnlag av det som er kjent. Det er umulig å si hva som skjer i framtida.

Han understreker samtidig at han som utdeler av fortjenstmedaljen kun utfører oppdrag på vegne av kongen og Ordenskanselliet på Slottet.

– Lever den tilbake

Det var Andreas Hamnes som fremmet forslaget om tildeling av Kongens fortjenstmedalje i gull til Ivar T. Henriksen. Men den tidligere Skedsmo-ordføreren var på ingen måte alene.

Samtlige ordførere støttet kandidaturet til den tidligere vannverkssjefen. Hamnes trakk seg for øvrig som ordfører i Skedsmo, etter at det kom fram at Ivar T. Henriksen hadde betalt private reiseregninger for ham.

– Alle ordførerne skrev under, men vi gjorde det med litt forskjellig entusiasme. I ettertid føles det helt meningsløst og litt dustete, sier tidligere Lørenskog-ordfører Mette Korsrud.

Hun har stor forståelse for at Slottet nå vurderer å endre statuttene til Kongens fortjenstmedalje, slik ta det blir lettere å trekke utmerkelsen tilbake.

– Han kan ikke beholde den. Hadde jeg vært Ivar T. Henriksen, hadde jeg lagt medaljen i en eske og sendt den tilbake, sier Korsrud.

Hun får støtte av tidligere Ullensaker-ordfører Turid Smestad Jakobsen.

– Medaljen ble gitt på gale premisser, det er soleklart. Og Henriksen burde levere den tilbake. Det må være en pris med en lei smak, mener Smestad Jakobsen.

Selv støttet hun Henriksens kandidatur på grunn Skedsmo-kollega Andreas Hamnes:

– Jeg hadde lite kjennskap til Ivar T. Henriksen. Men jeg hadde, og har fortsatt, stor respekt Andreas Hamnes, og jeg stolte på hans vurderinger, forklarer Smestad Jakobsen.

Ivar T. Henriksen mener æresbevisningen er fortjent.

– Jeg fikk den for det jeg har vært med på å bygge opp. Det rettssaken handler om er ikke i nærheten av begrunnelsen for at jeg fikk medaljen, sier han.

Artikkeltags