Julehandelen tok av på kjøpefri dag

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Verdens «kjøpefrie dag» stoppet ikke nærmere 25.0000 besøkende på Strømmen Storsenter. Startskuddet gikk for årets elleville kjøpefest.

DEL

– Nei, det var jeg ikke klar over, medgir rikskjendis Jon Almaas, når vi spør ham om verdens «Kjøpefri dag» i går. Programlederen fra «Nytt på nytt» er plassert på en stol midt i folkehavet utenfor Ark Køhn på Strømmen storsenter for å signere sine nye bok.

– Jeg respekterer selvfølgelig markeringen, og lover å ikke kjøpe noe i dag. Jeg skal bare selge, fortsetter Almaas muntert. – Ja, for denne markeringen sier vel ingenting om salg?

Kjøpefesten er i gang

Vi så det allerede på vei inn i parkeringshuset. Vakter hyret for å styre bilkøen er aldri et godt tegn. Og inne på senteret økte antall handleposer på vei ut av butikkene time for time. Kjøpefesten er i full gang, og finansminister Foss gnir seg i hendene.

– Budskapet om «Kjøpefri dag» har dessverre ikke nådd fram til forbrukerne i den grad vi kunne håpe, men oppmerksomheten øker for hvert år, sier Arild Hermstad, daglig leder for Framtiden i våre hender, en av seks organisasjoner som støtter aksjonen.

– Hensikten er å sette søkelyset på vestens ville overforbruk og kjøpehysteri – særlig nå i jula – og dets negative følger for miljø, livskvalitet og rettferdig fordeling, fortsetter Hermstad.

Ingen kjøpefri sone

– Er det verdens kjøpefri dag i dag. Nei det ante jeg ikke, og det ser jo ikke akkurat ut som om folk har reflektert noe over det heller, sier Anne Kristin Flatland bak kassa hos bokhandler Ark Køhn. Køen av kunder er allerede lang, og Flatland har ingen problemer med å spå at dagen i dag blir den travleste på lenge. På senterkontoret bekreftes det at antall besøkende forventes å ende på over 25.000 når dørene lukkes. Familien Grete Ryen og Morten Svendsen fra Frogner har sammen med sønnene Anders (4) og Stian (7) tatt turen til storsenteret for å begynne julegavehandelen. De ser ingen hensikt med en kjøpefri dag så nærme jul, men pappa fastslår kjapt at TV-sporten likevel frister mer enn shopping.

– Jeg synes det er et ork og et mas å kjøpe julegaver. Det er jo så vanskelig å finne ut hva man skal kjøpe, sier Svendsen, og legger til at det gjerne blir noen bomturer til senteret før mottaker kan strykes fra gavelista. Dagens julegavehandel beløper seg foreløpig til 600 kroner for familien, pluss sko og juleantrekk til husets frue. I desember regner de med å bruke seks til sju tusen kroner mer enn vanlig.

Juletyver

Løp og kjøp oppfordret nylig finansminister Foss, som mener julehandelen betyr flere arbeidsplasser for landet. Dette brakte ham opp som nummer en på lista over årets ti verste juletyver, utformet av Framtiden i våre hender under mottoet «gi oss jula tilbake». Romerikes egen storbedrift, Ringnes, havnet på tredjeplass for sine julepyntede biler som trillet på veiene med julebrus allerede i oktober.

– Kjøpepresset i jula kommer stadig tidligere. Vi har alt, likevel løper vi ut og shopper. Hva med å gi et gavekort som ikke koster penger. En middag, vindusvask eller kanskje barnepass, oppfordrer Hermstad.

Jeg lover å ikke kjøpe noe i dag. Jeg skal bare selge

Jon Almaas

Artikkeltags