Gå til sidens hovedinnhold

Jakter omreisende steinleggere

Artikkelen er over 9 år gammel

«De jobber helsvart, krever kontant betaling, og gjør en dårlig jobb.»

Skatteetaten rykker ut så fort de får tips om utenlandske steinleggere. I går gikk alarmen på Jessheim.

De siste to ukene har Skatteetaten vært travelt opptatt med å kontrollere utenlandske steinleggere på uærlig vårvisitt.

– Det er mange såkalte «travellers» ute i miljøet nå, som regel irske eller britiske. De siste to ukene har vi vært ute flere ganger, to av dem på Romerike, sier Erik Nilsen, avdelingsdirektør ved kontrollavdelingen i Skatt øst.

Avbrutt i jobben

I går rykket Skatteetaten i samarbeid med politiet ut til boligfeltet Skogmo rett utenfor Jessheim sentrum, etter tips om at britiske steinleggere var i full gang med å legge belegningsstein på en gårdsplass.

Erik Nilsen advarer sterkt mot å benytte seg av de utenlandske steinleggernes tjenester.

– De jobber helsvart, krever kontant betaling, og gjør en dårlig jobb, sier han.

Ifølge avdelingsdirektøren står steinleggerne ofte også bak annen kriminell virksomhet.

– Mange kan også oppføre seg truende dersom de ikke får det som de vil, noe vi har sett flere stygge eksempler på. Det er en grunn til at vi har med oss politi når vi reiser rundt på disse kontrollene, sier han.

Grense på 10.000 kroner

Avdelingsdirektøren i Skatt øst minner også om at de som kjøper tjenester av steinleggerne har et ansvar.

– Hvis du betaler over 10.000 kroner kontant, kan du bli medansvarlig for steinleggernes skatteunndragelser, opplyser Nilsen.

Betaler du svart, mister du også retten til å klage hvis du ikke er fornøyd med jobben som blir gjort.

– Skriv kontrakt

Til dem som til tross for alle advarsler ønsker å benytte seg av de omreisende steinleggernes tjenester, er Erik Nilsens klare råd at de sørger for å inngå en skriftlig kontrakt og betale via bank. Da blir transaksjonene sporbare, og du som kjøper unngår medansvar.

– Folk må selv vurdere hvilken risiko de ønsker å utsette seg for, men det er synd at mange bruke disse steinleggerne fordi de tror de er billige. Tilbakemeldingene vi får er at prisene de skal ha for sine tjenester ikke er billige i forhold til jobben som utføres, sier Nilsen.

Han oppfordrer folk til å være på vakt, og avvise steinleggerne som dukker opp.

– Dette er et samfunnsproblem som vi jobber for å bekjempe. Er det ikke et marked for denne virksomheten, forsvinner den, påpeker avdelingsdirektøren i Skatt øst.

Vil ikke kommentere

Politiet foretar seg foreløpig ikke noe i saken, og utover at de var ute på kontroll, ønsker ikke Skatt øst å kommentere om de vil foreta seg noe mer i dette konkrete tilfellet.

– Det jeg kan si, er at vi blant annet sjekker om firmaene er registrert der de skal, sier Karin Trandheim Røn, pressekontakt i Skatteetaten.

Terje Bjøranger, leder for utlendingsseksjonen i Romerike politidistrikt, sier at de så langt i år har hatt få saker med utenlandske steinleggere.

– Så langt har det vært et større problem i andre politidistrikt, sier politiinspektøren.