– Dette er min pasjon, forteller Ioan Stefan Bozintan der han står ved siden av en fullpakket scooter i Lillestrøm.

På tre uker har han tenkt å kjøre fra Italia til Nordkapp og tilbake igjen.

– Det er dette jeg bruker min tre uker lange ferie på, sier scooterturisten. For fire dager siden startet han ferden mot nord, og allerede har han kommet seg gjennom Tyskland, Danmark og Sverige. Til tross for at scooteren ikke kjører fortere enn 50 km/t.

Macgyver

– På 1970 tallet var det mange som kjørte scooter fra Sahara til Rødehavet, men nå har man begynt å glemme disse eventyrene. Jeg hadde lyst til å bevare de gamle minnene, sier Bozintan. Han er egentlig rumener, men flyktet til Italia i 1999 og har bodd der siden.

I 2004 startet han med scootereventyrene, først noen få dagers turer rundt der han bor og så ble de lengre og lengre.

Og scooteren ble mer og mer avansert.

– Macgyver er mitt store idol, smiler rumeneren og viser fram noen av oppfinnelsene sine. Ettersom bensintanken er under setet som er fullastet med bagasje, har Ioan Stefan bygd to ekstra tanker som sitter foran på mopeden, herfra pumper han bensinen til tanken under setet. Ideen fikk han da han helte vin fra en stor dunk og over på flasker.

– På denne måten får jeg mer bensin hver gang jeg fyller og sparer tid, sier entusiasten som også har laget en bærbar dusj som han har med.

Feirer på Nordkapp

Den 10.000 kilometer lange turen er den lengste Ioan Stefan Bozintan noen gang har kjørt på scooter, og årets tur er spesiell.

– Jeg har akkurat blitt ferdig med tre års kveldsskole, så nå skal jeg feire med å kjøre til Nordkapp, sier han. Det er også en fra klassen hans som er med på å sponse turen.

Den italienske rumeneren bruker ikke mye penger på turen, han sover under taket på busstopper underveis og spiser medbrakt italiensk tørket brød.

Han har ikke mye penger, men det har også blitt et mål å bruke så lite som mulig.

Underveis får Ioan Stefan Bozintan litt av en opplevelse. Han får naturen på nært hold utenfor motorveiene og møter nysgjerrige folk der han stopper. Likevel vil han ikke anbefale alle å prøve seg på noe lignende.

– Da må du i hvert fall være litt mekanisk anlagt, ler scooterfantasten og innrømmer at det er litt tekniske problemer underveis.

Selv om årets tur så vidt har begynt, er neste års eventyr allerede planlagt.

– Da vil jeg til Frankrike, England og kanskje Belgia.