Innrømmer automatsvindel

SVINDEL: Aktor Rikard Berg (t.v.) kan konstaterer at de to hovedtiltalte i automatsvindelsaken som er rullet opp erkjenner straffskyld. Den ene forsvares av advokat Emil Tømmerdal Nordby (i midten), mens advokat Gunhild Bergan forsvarer en av de medtiltalte kvinnene som ikke erkjenner straffskyld.FOTO: KAY STENSHJEMMET

SVINDEL: Aktor Rikard Berg (t.v.) kan konstaterer at de to hovedtiltalte i automatsvindelsaken som er rullet opp erkjenner straffskyld. Den ene forsvares av advokat Emil Tømmerdal Nordby (i midten), mens advokat Gunhild Bergan forsvarer en av de medtiltalte kvinnene som ikke erkjenner straffskyld.FOTO: KAY STENSHJEMMET

Artikkelen er over 8 år gammel

Barnekoret skal verken ha hatt øvinger eller arrangementer. Likevel skal de to tiltalte ha mottatt flere millioner kroner i automatinntekter.

DEL

Da rettssaken mot dem startet i Nedre Romerike tingrett i går, erkjente begge to straffskyld.

– Jeg tror ikke barnekoret skulle vært godkjent for automatinntekter, innrømmet den ene av de tiltalte i sin forklaring.

– Var ingen øvinger

Men mens han hevdet at det hadde vært en viss aktivitet i koret en liten stund, avviste hans medtiltalte det i sin forklaring.

– Det var ingen øvinger og ingen arrangement. Det var en fiktiv forening, slo han fast.

De to er tiltalt for å ha lurt til seg 1,9 millioner kroner.

Lurte andre foreninger

Ifølge politiets tiltale startet svindelen ved juletider i 2000 og pågikk i hele fem år. Sammen med samboere og andre venner sørget de både for både etablering av barnekoret og søknad om godkjenning for spilleautomatinntekter.

I tillegg til de 1,9 millionene ble tre andre foreninger lurt til å tro at de måtte dele sine automatinntekter med barnekoret. Det resulterte i ytterligere en drøy million kroner på barnekorets konto.

Sammen med de to hovedmennene er også deres tidligere samboere og to andre medsammensvorne tiltalt for medvirkning til svindelen.

Ingen av disse erkjenner straffskyld.

Ansatt i automatselskap

Politiet mener svindelen lot seg gjennomføre fordi fire av de tiltalte var ansatt i et automatselskap som administrerte tildeling og plassering av spilleautomater på vegne av Lotteritilsynet.

Det var en ansatt i automatselskapet som fattet mistanke om at det foregikk lyssky virksomhet. Han meldte fra til Lotteritilsynet som fikk bekreftet mistanken gjennom undersøkelsene de iverksatte.

Samlet inn kvitteringer

– Det ble hektisk og panisk virksomhet da Lotteritilsynet varslet at de ville møte oss, fortalte den ene hovedtiltalte i retten i går.

– Vi hadde et møte hvor vi ble enig om å skaffe navn på barn som kunne stå som medlemmer i koret, og det ble iverksatt innsamling av gamle kvitteringer hver og en av oss hadde og som kunne brukes som dokumentasjon på utgifter koret hadde hatt. Det ble også kjøpt inn utstyr og bøker som sammen med musikkinstrumenter noen av oss hadde ble plassert i det som liksom var øvingslokalene våre.

En bekjent skal også ha fått betalt for å bekrefte at han var bussjåfør på en tur foreningen hadde vært på i Tyskland.

– Aldri på tur

Begge de hovedtiltalte innrømmet imidlertid at foreningen aldri hadde vært på noen Tysklandstur.

Tingretten har satt av både denne og neste uke til behandling av saken.

Artikkeltags