Innfører niqab-forbud på skolen

SKEPTISKE TIL FORBUD: Samira Ahmadi og Rebekka Østreng ved Mailand videregående skole er usikre på om niqab-forbud er riktig vei å gå.

SKEPTISKE TIL FORBUD: Samira Ahmadi og Rebekka Østreng ved Mailand videregående skole er usikre på om niqab-forbud er riktig vei å gå. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

I ettermiddag ble niqab-forbudet vedtatt for alle skolene i Akershus. Men elevene selv er usikre på om det er veien å gå.

DEL

Hovedutvalget for utdanning og kompetanse i Akershus fylkeskommune vedtok i sitt møte i dag å forby bruk av ansiktsdekkende hodeplagg ved alle de videregående skolene i fylket.

Rådmannens innstilling ble vedtatt, og dermed går fylkeskommunen nå inn for forbud mot å bruke niqab og burka både i undervisningen og inne på skolens område.

– Vi er fornøyd med dette utfallet. Slike plagg har ikke vært noe utbredt problem på skolene ennå, men vi ser en utvikling i samfunnet som gjør det viktig å avklare spørsmål rundt dette, sier lederen av hovedutvalget, Arne Rune Gjelsvik (Frp), til rb.no.

Saken skal også behandles endelig i fylkestinget, men Gjelsvik er trygg på at resultatet blir det samme.

Skeptiske elever

På Mailand vgs sitter Samira Ahmadi(17) sammen med vennene sine og spiser lunsj. Hun er muslim og ikledd hijab, en skaut rundt ansiktet som dekker til håret.

Hun har aldri brukt niqab, men mener at jentene som velger det bør få lov til å bruke den sterkt omstridte bekledningen.

– Niqab bør være valgfritt i et fritt land som Norge, sier Ahmadi.

Lett å bli usikker

Venninnene rundt bordet er mer usikre.

– Det er lett å bli usikker når du møter ei med niqab. Hvordan skal du vite hvem som skjuler seg bak det, undrer Madelen Felin (18).

Diskusjonen er heftig rundt bordet. For Ahmadi, som kommer fra Afghanistan og har muslimsk bakgrunn, er det lett å identifisere seg med jentene som velger å bruke niqab.

– De bør ikke forby det. Hadde noen pålagt meg å ta av hijaben og gå med håret løst, hadde jeg reagert sterkt på det, forteller hun.

– Skummelt

Jentene går andre året på studiespesialisering ved Mailand videregående skole.

De sier de har sett jenter med hijab, men det er få som har sett niqab-kledde jenter, så jentene er usikre på hvordan de ville ha reagert i et møte med en som bruker niqab.

– Det er jo ubehagelig og skummelt å ikke vite hvem du snakker med, sier Felin.

– Jeg tenker at selv om du ikke kjenner mennesket bak, bør en ikke ha fordommer, men istedenfor møte dem med åpent sinn, sier Ahmadi.

Ved bordet florerer det av kommentarer om terrorister som kan skjule seg bak niqaben, det synes Ahmadi er dumt.

– Det er jo ikke sånn at alle jentene som bruker niqab er terrorister. Vi kan ikke ha så mange fordommer mot det ukjente, mener syttenåringen.

Ikke en løsning

Jentene kommer til enighet om at et niqab-forbud ikke er den beste løsningen.

– Det er religionsfrihet i Norge, så bør det også gjelde de som går med niqab, understreker Ahmadi.

Madelen Felin er usikker på om hun synes tirsdagens vedtak i hovedutvalget er positivt eller negativt.

– På en måte er det bra, fordi man får se hele mennesket. Men på en annen side er det snakk om religionen til folk, så det er et dilemma å vite hva som er riktig å gjøre, sier Felin.

Artikkeltags