I går formiddag hadde fotoboksene i Rælingstunnelen tatt over 900 fartssyndere. Og utover dagene fortsatte boksene å knipse bilder.

– Det vil forundre meg hvis vi ikke har passert 1.000 nå, sa politioverbetjent Stein Brynildsen i går ettermiddag.

I løpet av fire dager har de nye fotoboksene håvet inn over to millioner kroner. Brynildsen, som er leder for trafikkseksjonen i Romerike politidistrikt, har aldri opplevd noe lignende.

– Jeg har ikke oversikt på landsbasis, men dette er utvilsomt rekord for Romerike. Jeg er ikke veldig overrasket, men likevel utrolig skuffet.

25 millioner

Fotoboksen i Rælingstunnelen er nummer 13 på Romerike. Hittil i år (31. august) hadde boksene knipset til sammen 9.566. Dette tallet viser imidlertid bare hvor mange bøter som foreløpig er sendt ut. Det reelle tallet er med andre ord betydelig høyere. Blant annet kommer episoder i Rælingstunnelen i tillegg.

Gjennomsnittsboten ligger på 2.194 kroner. Hvis vi legger til grunn at 11.000 personer er tatt av fotobokser på Romerike hittil i år– et relativt beskjedent anslag – har det kostet bilistene nesten 25 millioner kroner. Pengene går rett inn i statskassa.

LES OGSÅ: 26 ulykker på åtte år

– Det som kommer inn fra fotoboksene er ikke øremerket til noe spesielt, forteller avdelingsdirektør John-Arild Jenssen i Samferdselsdepartementet.

I fjor ble 17.511 bilister på Romerike bøtelagt etter å ha blitt tatt i fotobokser. Det utgjorde nesten 44 millioner kroner.

Tatt i 143 km/t

Brynildsen understreker at fotoboksene ikke er satt opp for å tjene penger.

– Vårt fokus er å få ned hastigheten, og at færre skal bli skadet og drept i trafikken.

Politioverbetjenten er skuffet over at bilistene på Romerike ikke har fått med seg at det har kommet en ny fotoboks i den fartsbelastede tunnelen.

– Denne fotoboksen tar aldri pause. Den er våken døgnet rundt, 365 dager i året, forteller Brynildsen.

Fotoboksene i Rælingstunnelen – som er de første i sitt slag i Norge – er plassert i 80-sonen, i retning Lillestrøm.

RB MENER: Færre ulykker viktigst, ikke penger

– Den høyeste målte hastigheten foreløpig er 143 kilometer i timen. Her er det noen som må spikre paller, konstaterer Brynildsen.

Det har lenge vært kjent at det kjøres hardt i tunnelen. Derfor er ikke politiet overrasket over at så mange er blitt avslørt som råkjørere i løpet av de siste dagene.

40 tatt i timen

Boksen i Rælingstunnelen ble offisielt åpnet tirsdag i forrige uke. På grunn av tekniske problemer og litt innkjøringsvansker ble boksene først aktivisert litt utpå dagen torsdag.

– I løpet av den første timen ble 38 førere knipset. Deretter ble det tatt 40 bilder i timen i snitt de neste seks timene, forteller Brynildsen.

– At disse boksene har kommet har ikke vært noen hemmelighet. Jeg hadde håpet at folk hadde senket farten, fortsetter han.

Politioverbetjenten påpeker at fotoboksene er på plass i et forsøk på å få bukt med ulykkene i tilknytning til tunnelen.

– Vi har mer enn nok å gjøre med de andre fotoboksene vi har på Romerike. Dette er kun et tiltak for å unngå ulykkene. Nå setter vi vår lit til at vi vil se at stadig færre blir tatt – at bilistene lærer, sier han.