– Ingen vekst i nynazismen

FÆRRE NYNAZISTER: Tidligere leder i SOS Rasisme i Lørenskog, Ola Melbye Pettersen. FOTO: KAY STENSHJEMMET

FÆRRE NYNAZISTER: Tidligere leder i SOS Rasisme i Lørenskog, Ola Melbye Pettersen. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

– For at nynazisme skal ha noen vekst, må det være noen som fører an. Det er det etter hva jeg vet ikke på Romerike i dag.

DEL

Det mener tidligere leder i SOS Rasisme i Lørenskog, Ola Melbye Pettersen.

– På Romerike er det bare en liten kjerne med nynazistiske synspunkter. Etter hva jeg vet dreier det seg om et fåtall personer som kan begå voldshandlinger som de vi opplevde i helgen i Oslo. Vi har ikke belegg for å si at det er noen økt aktivitet i dette miljøet, sier Pettersen.

To brødre fra Sørum er blant dem som nå er siktet for grov vold mot en 48-åring på Mortensrud.

Politiet mener de to deltok i voldsepisoden ved å påføre 48-åringen store skader ved slag og spark. Fornærmede ble innlagt på sykehus.

Færre på Romerike

– Dette er den groveste voldsepisoden vi har sett på lenge og det er heldigvis ikke ofte vi opplever noe liknende. Men nynazisme og rasisme er avhengig av ledere og det kan være nok til å endre utviklingen i negativ retning at en tidligere aktiv person flytter tilbake til Romerike. Vi hadde tidligere en gruppe som kalte seg Nasjonal Ungdom og som var svært avhengig av en kar fra Nes. Denne personer er dømt for forskjellige forhold flere ganger og det har etter hvert blitt stille rundt gruppen.

Også de få tilhengerne av Vigrid, som blant holdt seremonier på Raknehaugen i Ullensaker, har forsvunnet.

Det har kort og godt vært en nedgang i nynazismen på Romerike, sier Ola Melbye Pettersen.

Liten aktivitet

Fungerende pressetalsmann Martin Bensen i Politiets Sikkerhetstjeneste i Oslo er enig med Melbye Pettersen i at det nå er liten aktivitet i Høyre-ekstremistenes virksomhet.

– Vi uttaler oss aldri om bestemte regioner og distrikter i slike saker, men bare på landsbasis, sier Bensen.

– Men vi har ikke registrert noen økt aktivitet det siste halve året, tvert imot. Interessen i slike grupper går opp og ned og er ofte knyttet til en liten indre kjerne. Vi har god oversikt og vet at interessen nå ligger langt nede, sier Bensen.

Artikkeltags