– Ikke vasket på måneder

KREVER HANDLING: Kari og Arve Indrehus er forbannet over behandlingen deres ME-syke sønn Idar får fra helsevesenet. Flere timer hver dag blir han låst inne på dette rommet. 

FOTO: MARTIN LUNDSVOLL

KREVER HANDLING: Kari og Arve Indrehus er forbannet over behandlingen deres ME-syke sønn Idar får fra helsevesenet. Flere timer hver dag blir han låst inne på dette rommet. FOTO: MARTIN LUNDSVOLL

Artikkelen er over 7 år gammel

Med uhorvelige smerter og voldsomme kramper ligger Idar Indrehus nærmest lenket til sengen. Han er så utmattet av ME-sykdommen at han ikke lenger klarer å snakke.

DEL

27-åringen ligger store deler av døgnet innelåst på en hybel som administreres av hjemmetjenesten. Den ligger i førsteetasje på Rolvsrudhjemmet.

Samtidig kjemper foreldrene en intens kamp mot det de mener er en umenneskelig behandling fra Lørenskog kommunes side.

– Det er helt forferdelig å se hvordan Idar blir behandlet. Det grenser mot mishandling fra kommunen. Det er umenneskelig at han må ligge slik. Vi ønsket i utgangspunktet aldri å ha han her på Rolvsrudhjemmet, og det må jo være ulovlig å låse inn en pasient på et rom alene i en etasje, sier moren Kari Indrehus.

Ble ikke spurt om råd

27-åringen ble først syk under militærtjenesten for ni år siden, men diagnosen ble ikke stilt før i 2005. I drøye fire år har han nå vært på Rolvsrudhjemmet.

Store deler av døgnet ligger han innelåst på et rom i en nesten helt folketom etasje. Samtidig er smertene så uutholdelige at han ikke orker å bli berørt.

Foreldrene er særdeles kritiske til resten av behandlingen sønnen deres får. Blant annet peker de på at det stadig vekk er nye pleiere som skal stelle sønnen deres.

– Ved to forskjellige anledninger har kommunen hyret inn et vikarbyrå til å ta seg av pleien. Dermed kommer det en masse forskjellige svensker som ikke har noen anelse om hvordan ME-pasienter skal behandles. Vi har ikke noe mot svensker, men at det er stadig nye assistenter er ødeleggende. Resultatet er at Idar blir verre for hver eneste dag som går, sier faren Arve Indrehus.

– Og vi må begge to sørge for å være til stede minst fire timer hver daglig. Det er i hovedsak vi som pleier Idar. Vi har ikke hatt ferie på årevis. Jeg orker snart ikke mer. Jeg går gråtende hjem hver dag, sier kona.

Ekteparet føler at oppfølgingen fra kommunen er for dårlig og at de blir motarbeidet.

– Det verste er at kommunen har satt i gang behandlingen via vikarbyrået uten en gang å ta et møte med oss. De hører aldre etter når vi snakker til dem, men velger å overkjøre oss hver eneste gang vi har et innspill, fortsetter de to.

Les også: Kommunen: Forsvarlige helsetjenester

Ønsker faste pleiere

Familien sier de verken får noen konkret handlingsplan for behandlingen, hjelpemidler eller ergoterapeut.

De mener kommunen svikter både når det gjelder stell og mating av sønnen, og peker blant annet på at han ikke er blitt vasket på flere måneder.

Nå ønsker de faste pleiere som kan ta seg av behandlingen av sønnen.

– Kommunen anstrenger seg overhodet ikke for å gjøre det bedre. Poenget er at ME-pasienter er veldig avhengig av faste rutiner og en håndfull mennesker å forholde seg til. Hvis ikke blir pasientene bare verre. Man kan tenke seg situasjonen selv. Her er det en pasient som har så store smerter at han ikke klarer å snakke, og så kommer det inn noen nye pleiere som ikke aner hvordan de skal kommunisere med ham, sier faren.

– Kan bli dårligere

Professor og ME-ekspert Ola Didrik Saugstad bekrefter at ME-pasienter vanligvis trenger et lite antall pleiere å forholde seg til.

For mange pleiere kan gjøre behandlingen vanskelig, da ikke alle forstår og viser hensyn til pasientens beste.

– ME-pasienter kan bli dårligere av dette. Et annet typisk konfliktnivå er dette med renslighet. For helsepersonell er dette en dyd, men i behandlingen av ME-pasienter gjelder gjerne det motsatte prinsippet. Det er mange som ikke har fått vasket håret på mange år på grunn av smertene de har. Slik sett er det typisk det som beskrives med de store smertene. På samme måte er helsepersonell lært opp til at pasienten skal opp på beina så raskt som mulig, men for en ME-pasient kan dette forverre sykdommen, sier professoren.

Artikkeltags