Gå til sidens hovedinnhold

I Tertittens gamle spor

Artikkelen er over 12 år gammel

Tar du med deg sykkelen på Tertitten, kan du hoppe av på Fossum stasjon og fortsette ferden alene langs deler av Tertittens gamle spor.

Hvorfor ikke start sykkelturen med en reise med den populære museumsjernbanen Tertitten.

I motsetning til togene til NSB, hvor du må løse egen billett for å ta sykkelen med på toget, er det helt gratis å ta med sykkelen som ekstrapassasjer på Tertitten.

– I konduktørvogna er det plass til både sykler og barnevogner, og om det blir for mange sykler fester vi bare på en godsvogn, sier Steinar Schau, som har tatt mange turer med Tertitten opp igjennom årene.

Glade unger

Og denne sommeren skal det bli enda flere. Nå er han nemlig blitt konduktør og sjekker billetter og passer på at alle setter seg i riktig vogn.

– Jeg informerer også om det som skjer på turen. Det er veldig artig, her er det jo alltid bare glade unger.

Sammen med rundt 50 andre fra Tertittens venneforening jobber han frivillig på toget og stasjonen et par dager i uka.

– Jeg er med i Kløfta modelljernbaneklubb og formannen der tipset meg om å bli aktivt medlem i venneforeningen til Tertitten. Og det var midt i blinken for meg, sier den blide konduktøren. Med seg på turen har han en sykkel som ser ut til å være like gammel som Tertitten selv.

En glemt perle

Følger du ruta fra Fossum stasjon kan du sykle langs idylliske landeveier som fører deg forbi Huseby gård og til slutt tar deg til Blaker Skanse.

– Dette er en glemt perle på Romerike, sier Rita Nyborg, fra Blaker Skanses venner, som kan fortelle at uteområdet fint kan utforskes fra sykkelsetet.

– Ta med fotoapparatet, oppfordrer Nyborg, som kan tipse om et spesielt fint utkikkspunkt fra Kongens bastion med utsikt mot Glomma.

Akkurat nå er det lite som foregår på skansen utenom bryllup og private arrangementer. Men siste uken før skolestart er det aktivitetsuke i Lansonbygget for unge fra Fet, Sørum og Aurskog-Høland.

Her kan du blant annet lære å lage sprellemenn, ta dansekurs eller delta på kurs for etablerte band. Ta kontakt med Sørum kommune om du ønsker å delta.

Ta toget tilbake

Synes du seks kilometer på sykkelsetet er nok for en dag kan du ta toget fra Blaker stasjon tilbake til Sørumsand. Hvis ikke følger du samme rute tilbake og sitter på med Tertitten tilbake. Da får du med deg et hyggelig stopp på til Bingsfoss stasjon på 50 minutter.

Her er det et flott piknik område, hvor man kan nyte medbrakt matpakke og drikke, eller kjøpe vaffel, brus, is, og kaffe i kiosken.

Etter en lang tur kan det være godt med litt påfyll for både store og små.


Vis I Tertittens gamle spor i et større kart