Hvor mange reker er det i rekesalaten?

OPPGITT: Fritz Brodin er ikke fornøyd med antall reker i rekesalat. Derfor testet han selv hvor mange reker han fant. Han ble ikke imponert over resultatet.

OPPGITT: Fritz Brodin er ikke fornøyd med antall reker i rekesalat. Derfor testet han selv hvor mange reker han fant. Han ble ikke imponert over resultatet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

– Nesten ingen, sier Fritz Brodin (93). RB testet selv.

DEL

– Hei, jeg har hatt en litt rar opplevelse, sier 93 år gamle Fritz Brodin når han ringer.

– Jo, jeg satt og smurte brødskiva mi med rekesalat ved frokosten i dag, også synes jeg det var så rart at det ikke var en eneste reke. Det går da ikke an å kalle det rekesalat når det ikke er en eneste reke i?

Slik begynner frokosthistorien til Brodin, historien som ender opp med at RB gjennomfører sin første rekesalattest.

Hvitbete

For til tross for sin voksne alder, finner 93-åringen seg ikke i at det ikke er reker rekesalaten. ¨

Han har derfor funnet fram dørslaget, silt salaten og plukket ingrediensene fra hverandre.

– Det viser seg at det salaten egentlig inneholder er hvitbeter. Det er majones, hvitbeter og noen få reker, sier Fritz Brodin.

Foran seg på bordet hjemme i Flateby har han en stor haug med hvitbeter og en beskjeden haug med reker.

– Dette er galskap. De burde kalle det hvitbetesalat, sier han.

Egen test

Etter telefonsamtalen med Fritz diskuterte vi litt i redaksjonen hva vi skal gjøre.

Vi bestemte oss for å teste ut 93-åringens påstand og går til innkjøp av Coop sin rekesalat av merke X-tra, som var merket Fritz hadde til frokosten. I tillegg så kjøper vi Denja og Delikat sin utgave.

Testen vi gjennomførte kan ikke kalles meget vitenskapelig, men vi gjorde som Fritz, tok fram dørslag og vekt og begynte å sortere.

Lover ikke mye reker

Det viser seg raskt at forholdet til rekesalat neppe vil bli det samme igjen.

Etter mye skylling og sortering sitter vi igjen med seks hauger med reker og hvitbeter. Og en ting er i hvert fall sikkert, det er mye hvitbete i rekesalat.

Ved å lese på innholsfortegnelsen får man imidlertid vite at produsentene ikke lover deg en rekesalat full av reker. X-tra lover 15 prosent reker, Denja 20 prosent og Delikat 25 prosent. X-tra og Denja skriver også at salaten inneholder mer hvitbete enn Denja.

Etter at alt er målt og regnet ut viser det seg at det kun er Delikat som holder det de lover, så vidt.

Med 49 gram reker, utgjør det 25,5 prosent og blir godkjent. De holder også løftet om å ha mer reke enn hvitbete.

X-tra derimot klarer ikke å nå lovnaden om 15 prosent. I den 400 gram store rekesalaten er det bare 46 gram reker, altså 11 prosent.

Konkurrenten Denja er heller ikke bedre. Med 39 gram reker i 250 gram rekesalat blir det bare 15 prosent reker.

Variasjoner

Så hva sier produsentene selv til dette?

– I utgangspunktet skal det være 20 prosent reker i Denjas rekesalat, men variasjoner kan forekomme. Rekesalaten blandes ikke i ett og ett beger, men i store beholdere. I disse beholderne er mengden reker 20 prosent. Når salaten fordeles i begre, kan mengden av diverse ingredienser variere noe fra beger til beger, er forklaringen Hanne Dankertsen i Denja gir.

Ikke overraskende er det den samme forklaringen Coop gir på vegne av sin leverandør. Men de kommer også med en tilleggsforklaring.

– Når vi får rekene så kommer de i en lake som blir godt avrent før de brukes i salaten, men det kan være at laken blander seg med majonesen og at rekene dermed veier mindre når man skyller dem, sier pressesjef Kristin Paus.

Fortsatt ikke bra nok

For å teste ut begrunnelsen til Denja og Coop kjøper vi derfor inn to rekesalater til. Denne gangen fra en annen butikk.

For Denja sin del, så viser det seg at den nye salaten faktisk inneholder 5 gram flere reker. Dette blir likevel ikke 20 prosent som de lover, men 17, 6 prosent.

X-tra sin rekesalat kommer imidlertid enda dårligere ut av testen denne gangen, for det siste begeret inneholder bare 38 gram reker. Det blir 9,50 prosent.

Villedende

Når vi kontakter Forbrukerrådet om problematikken henviser de til en pressemelding de sendte ut 4. september om villedende matvarer.

Der tar de for seg at fiskepudding som inneholder 30 prosent fisk og ekte vaniljefløteis uten vanilje er villedende.

Fritz hadde nok rett

Så hva er egentlig konklusjonen?

Fritz hadde rett, og rekesalaten kan inneholde langt mindre reker enn både produsenten lover og forbrukeren forventer.

Et råd er også å sjekke begeret du skal kjøpe nøye, for det kan være store forskjeller mellom dem.

Artikkeltags