Hvor i all verden er Jim Wolden?

WOLDEN BLE ANDERSON: Jim Wolden startet pyramideselskapet T5PC som gikk dundrende konkurs i 2004. Nå heter han Anderson og oppholder seg på ukjent sted i utlandet. Bobestyreren er i ferd med å gi opp jakten på millionene han skylder. FOTO: TV2

WOLDEN BLE ANDERSON: Jim Wolden startet pyramideselskapet T5PC som gikk dundrende konkurs i 2004. Nå heter han Anderson og oppholder seg på ukjent sted i utlandet. Bobestyreren er i ferd med å gi opp jakten på millionene han skylder. FOTO: TV2

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Etter snart tre års arbeid er bostyret i ferd med å gi opp jakten på T5PC-gründer Jim Wolden og hans penger. Private kontotransaksjoner på til sammen 73 millioner kroner er saumfart.

DEL

Da skandalepyramiden T5PC gikk dundrende konkurs høsten 2004 og etterlot seg titusenvis av illsinte medlemmer som hadde satset sparepengene sine, kanskje så mye som en milliard, på en drøm om å bli rike, dro gründer Jim Wolden til Spania.

Med seg hadde han millioner av kroner han hadde sikret seg fra T5PC før en av Norgeshistoriens største finansskandaler var et faktum.

Store bunker med ubetalte regninger lot han bli igjen i Norge. Tidlig i 2006, et drøyt år etter T5PC-konkursen, ble han slått personlig konkurs av kemneren i Sørum. Da skyldte han 20 millioner i skatt.

Fra Wolden til Anderson

Den bortimot håpløse bobehandlingen pågår fortsatt, snart tre år etter. Men bostyret har verken fått tak i hovedpersonen selv eller pengene hans. Blant de få håndfaste opplysningene bostyrer Ole Jan Halvorsen har å forholde seg til, er et navnebytte:

Wolden har skiftet etternavn til Anderson.

– I løpet av bobehandlingen har vi pratet med ham kun én gang. Han ringte oss kort tid etter konkursåpningen og fortalte at han delvis oppholdt seg i Spania, men at han forsøkte å finne et sted å bo i Romania. Jeg aner ikke hvor han er i dag, sier bostyrer Halvorsen.

– Hvorfor han har byttet navn har jeg ingen formening om.

– Gjemmer han seg?

– Det skal ikke jeg heller ikke ha noen formening om.

ELDEN: – Vet ikke hvor han er

Ikke noe å hente

Med et tomt konkursbo og kun et beskjedent statlig bidrag å drive bobehandling for har ikke bostyret hatt mulighet til aktiv leting etter Anderson i utlandet. Halvorsen hadde imidlertid håpet å høre fra ham.

– Det hadde vært nyttig å få pratet mer med ham, ja, sier han.

I den ene telefonsamtalen som har funnet sted lovet nemlig Anderson å sende en oversikt over hvordan han hadde brukt pengene sine.

– Vi har aldri mottatt noen slik oversikt, og han har aldri ringt oss igjen, sier Halvorsen.

Bostyreren avstår fra å spekulere i hvorfor Anderson har gjort seg utilgjengelig, men kan slå fast kalde fakta:

– Det er nå registrert 46 krav i boet på til sammen 38 millioner kroner. Wolden, eller Anderson, har ingen registrerte eiendeler i Norge. Bobehandlingen vil bli avsluttet i nær framtid og ingen av kreditorene vil få noe som helst.

I tillegg til skattekravet er det bostyret for T5PC-selskapene som har det største kravet i Andersons konkursbo.

– De har levert et krav på 12,4 millioner kroner, forteller Halvorsen.

LES OGSÅ: Jaguar beslaglagt i Danmark

Store beløp på konto

Uten den økonomiske oversikten bostyreren ble lovet har Halvorsen selv forsøkt å finne ut hvor Andersons penger er blitt av, og om han har brukt penger som tilhører konkursboet.

Til sammen 1.729 transaksjoner på Andersson private bankkonto i perioden 2002 - 2005 er saumfart.

– Vi ville finne ut hvor pengene er blitt av, og om de har gått til for eksempel stråmenn eller selskaper som ikke skulle hatt dem. Det er snakk om til sammen 73 millioner kroner som har gått ut og inn av kontoen. Det er mange penger og ikke akkurat snakk om vanlig lønnskontoaktivitet. Vi har henvendt oss til mottakere både her i Norge og i utlandet og spurt dem hvorfor de har fått pengene. Noen svar har vi fått, men fortsatt står mye ubesvart, sier Halvorsen.

Blant transaksjonene bostyreren ikke har kommet til bunns i er kontantuttak og valutatransaksjoner på til sammen 18,2 millioner kroner.

Tips Oss
Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005 Send video

Artikkeltags