Hva i himmelens navn?

LYSER OPP: Disse lysstripene, kalt Pilarer, har fått flere til å se opp og klø seg i hodet. De skaper en vakker nattehimmel. FOTO: ROAR GRØNSTAD

LYSER OPP: Disse lysstripene, kalt Pilarer, har fått flere til å se opp og klø seg i hodet. De skaper en vakker nattehimmel. FOTO: ROAR GRØNSTAD

Artikkelen er over 9 år gammel

Nei, det er ikke E.T. som kommer for å si hei. Det har en forklaring.

DEL

– Pilarer, eller Halo, kaller vi det. Det er iskrystaller som ikke går i alle retninger, men som peker samme vei og dermed sender lysrefleksjonene samme vei, sier statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til rb.no.

Lysstrålende skapes dermed av at lyset som reflekteres av alle mulige gatelys peker i samme retning.

Han bor selv i Lørenskog – der bildene er tatt fredag kveld – og så fenomenet med egne øyne.

– Sjeldent gode forhold

Det er de 17 minusgradene og den stjerneklare himmelen som er forklaringen.

– Det er ikke veldig uvanlig at dette skjer når vi har så kaldt vær som nå, men det er sjeldent forholdene er så gode som i kveld, sier han.

Hadde det ikke vært så kaldt som det er i kveld ville vi nemlig hatt tåke.

– Men kulda gjør at vanndråpene i lufta fryser, og gjør tåka om til krystaller, eller som i dette tilfellet – isnåler, alle peker samme vei, sier han entusiastisk.

Folk står ute

Flere lørenskauinger har ringt til Romerikes Blad og lurt på hva i alle dager de var vitne til. Flere steder står folk ute og kikker opp på himmelen.

Etter det RB kjenner til skal pilarene skal være sett flere steder på Romerike fredag kveld.

I sommer skrev rb.no om et naturfenomen som kan minne mye om lysstripene på himmelen over Lørenskog i kveld, men den gang lå stripene vannrett på himmelen, og ikke loddrett som her.

Artikkeltags