Hundre år og ny drakt

Artikkelen er over 13 år gammel

I dag fyller Dalen menighet 100 år. I anledningen har kirken skiftet drakt, og både fått nytt påbygg og ny fasade.

DEL

14. november i 1905 sto Dalen kirke klar til å ta imot lokalbefolkningen som var blitt frelst av en predikant fra Høland. Behovet for et samlingssted var stort og både bank, kommune og andre punget ut for kirkebygget.

Nå er det gått hundre år og kirken er blitt ny og større, men samtidig også ført tilbake til sin opprinnelige stil.

Omfattende arbeid

Restaureringen av Dalen kirke har foregått siden mai i år. Utvendig er to lag med panel blitt fjernet og nytt satt opp. Veggene er blitt isolert, taksteinen skiftet ut og spiret har fått nytt kobberbeslag.

Utvendig er dessuten veggene blitt malt i de originale fargene.

– Spiret ble heist ned på bakken ved hjelp av to heisekraner, for så å bli satt opp igjen, forklarer Thore Bergerud.

Sammen med Vidar Amundsen og Grete Borud har han vært en av flere pådrivere for restaureringen. Kirken har i tillegg fått et påbygg som blant annet rommer toaletter.

– Arkitekten har gjort en fenomenal jobb og påbygget henger veldig fint sammen med det opprinnelige hovedbygget, roser Bergerud.

Innvendig er vegger, gulv og benker blitt malt, og tepper skiftet ut.

488 dugnadstimer

Oppussingen har til sammen kostet drøye to millioner kroner. En millioner kroner kommer fra et fond som egentlig ble opprettet med mål om å bygge et kapell på Enebakkneset, og Fet kommune har bevilget 800.000 kroner fordelt over fire år.

I tillegg har et av menighetens medlemmer bidratt med flere hundre tusen kroner i oppussingsgave. Arbeidet ville heller aldri skjedd hvis det ikke var for de 28 frivillige som til sammen har jobbet 488 dugnadstimer med blant annet å male alle kirkebenkene. I tillegg har damene i Kapellringen samlet inn og kjøpt blant annet lysestaker og teppet som ligger på kirkegulvet.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet og innsatsen, sier Grete Borud.

Markeres søndag

At kirken fyller hundre år skal markeres hele uka. I morgen skal for eksempel samtlige elever ved Dalen skole på besøk og få et foredrag om kirkens historie.

Og førstkommende helg blir det flere konserter og arrangementer i kirken. Søndag avsluttes feiringen med en festgudstjeneste hvor Dalen kirke egentlig skulle fått besøk av den nye biskopen i Borg, Helga Haugland Byfuglien. Men fordi hun ennå ikke har tiltrådt kommer en biskopvikar.

– Det er egentlig litt morsomt at det kommer en vikar, fordi det var akkurat det som skjedde under den aller første gudstjenesten i 1905 også, forteller Vidar Amundsen, som for øvrig er i gang med å lage et hefte om kirkens historie.

Artikkeltags