Hunden Blote drept av elg

DA DE VAR TRE: Her er Ann-Jonette Friborg fra Fet sammen med hundene sine på tur i Oslomarka i august i år. Onsdag ble hunden Blote Balderson (i midten) angrepet av elg. han døde senere av skadene. Huskyen Vargtass kom seg unna. Begge foto: Privat

DA DE VAR TRE: Her er Ann-Jonette Friborg fra Fet sammen med hundene sine på tur i Oslomarka i august i år. Onsdag ble hunden Blote Balderson (i midten) angrepet av elg. han døde senere av skadene. Huskyen Vargtass kom seg unna. Begge foto: Privat

Artikkelen er over 7 år gammel

Da den rasende elgen gikk til angrep, hadde ikke hunden Blote en sjanse. Matmor Ann-Jonette Friborg har aldri opplevd maken.

DEL

Hun skulle ut og lufte hundene en siste gang før togturen til Stockholm.

– Jeg ser et eller annet som kommer farende ut fra skogen. Det er en elg. Jeg slipper løs hundene og løper av gårde. Alt skjer på instinkt, forteller Friborg.

Hører et hyl

Et stykke unna stanser hun og hører et hyl fra en av de to Siberian huskyene. Hun går tilbake da elgen ser ut til å ha forsvunnet. Mot henne kommer den over 12 år gamle hunden Blote Balderson haltende. Den to år yngre Vargtass kom seg unna elgens hardtsparkende klover.

– Hunden var omtåket og jeg tok den med til veterinæren. Der ble det slått fast store indre skader i brystregionen. Ettersom den var så gammel var det ikke sikkert den ville overlevd en så omfattende operasjon som måtte til, forteller Friborg.

En så aggressiv elg som den hun opplevde på skogsturen i Stubgutua mellom Varsjøen og Heiavannet onsdag ettermiddag har hun aldri vært borti tidligere.

Mye i skogen

– Jeg har vært mye i skogen og hovedsakelig sett elg i skumringen. Kommer jeg på en elgku med kalv, har det bare vært å ta det med ro, forklarer Johansen, tidligere hundeinstruktør og hundespannfører.

– Vi holdt oss på stien og hundene gjorde ikke noe som kunne provosere. Folk bør nok være litt obs rundt her, oppfordrer hun.

Skogsturen var en siste tur før hundene skulle være hos Ann-Jonette Fribergs mor i én uke, mens matmoren selv dro i forveien med flyttelasset til deres nye hjem i Stockholm.

– Dette ble ingen koselig tur. Blote var en hund jeg har hatt i mange år som jeg var veldig glad i. Han døde på en dramatisk måte, sier Friborg.

Etter hendelsen tok hun kontakt med Viltnemda i Fet, som fredag hadde vært tre turer ute i området med hund for å prøve å finne den aggressive elgen. Lørdag går nestleder Harald Svendsen ut igjen.

Ung elg

– Foreløpig har det vært resultatløst. Vi vet ikke om det kan ha vært et engangstilfelle eller om elgen vil fortsette å angripe. Flyr den på oss, skyter vi den. Det skal være trygt for folk å oppholde seg i skogen, slår Svendsen fast.

Elgen skal være en fjorårskalv. De kan være aggressive i forbindelse med at de blir forlatt av moren sin nå.

– Det har skjedd før at vi må avlive elg som har oppført seg unormalt, bekrefter Svendsen, som ikke vil skremme folk fra å gå i skogen.

Artikkeltags