RBs Akershus-prognose gir Høyre 31,1 prosents oppslutning i Akershus, en framgang på 8 prosentpoeng siden valget i fjor høst.

Klarer Høyre å holde farten fram til kommunevalget? Si din mening nederst i saken!

– Det er gode tall et snaut år før kommunevalget, sier stortingsrepresentant og leder i Akershus Høyre, André Dahl. Han forklarer framgangen slik:

– Høyre er blitt et bredere parti. Det ble nok litt mye skatt og skole en periode. Dessuten framstår Erna Solberg som den reelle opposisjonslederen. Folk forstår at det er grenser for hvor mye oljepenger vi kan bruke og gjennomskuer at alt ikke er negativt og fælt i Norge, sier Dahl med et dårlig skjult spark til Frp-leder Siv Jensen. I tillegg mener Dahl regjeringens passivitet er med på å gi Høyre vind i seilene.

Til himmels

Bakgrunnstallene viser at mange har Høyre som andrevalg. André Dahl tør ikke mene noe om det finnes et tak for Høyre, eller om partiet kan vokse inn i himmelen.

– Nesten halvparten av befolkningen har oss som første eller andrevalg. Da må man si at vi har et bra potensial.

De gode Akershus-tallene skyldes først og fremst oppslutningen i Vest-regionen og Follo. På Romerike er Høyre tredje største parti med 23,7 prosent, med både Ap (32,2) og Frp (27,9) foran seg.

I dag er det Høyre-ordfører i Nittedal og Gjerdrum.

– Målet vårt er å kapre Skedsmo, men også Lørenskog hvor vi tapte på partisplittelsen sist. Fet er blinket ut, og selv om vi har varaordføreren i Ullensaker, kan vi tenke oss klubba også her.

Ap lekker i begge ender

RBs juliprognose er utarbeidet av valganalytiker Svein Tore Marthinsen fra Jessheim.

– Høyre trekker velgere fra alle partier, også Frp, og nyter godt av høy lojalitet. Misnøyen med regjeringen gjør at flere etterspør et alternativ. Det vokser særlig Høyre på, sier han. Marthinsens analyse viser at Frp kompenserer ved å stjele stemmer fra Ap som lekker som en sil.

– Ingen tvil om det går litt trått om dagen. Regjeringen har hatt mange vanskelige saker, men får heller ingen kreditt for å holde ledigheten lav og orden i økonomien, sier leder Sverre Myrli i Akershus Ap.