Høyre og Frp gjør rent bord

NÅ GÅR DET KRISTENSENS VEI: Lørenskog Høyres ordførerkandidat, Turid Kristensen, gleder seg over at partiet hennes gjør det så bra på Romerikes Blads meningsmåling, og er klar for å overta klubba etter Tovan. ? Jeg har ikke flyttet mentalt inn på ordførerkontoret, men ser jo at muligheten for å bli ordfører er langt større nå enn ved forrige valg, så jeg forbereder meg på det, sier hun. Foto: Roar Grønstad

NÅ GÅR DET KRISTENSENS VEI: Lørenskog Høyres ordførerkandidat, Turid Kristensen, gleder seg over at partiet hennes gjør det så bra på Romerikes Blads meningsmåling, og er klar for å overta klubba etter Tovan. ? Jeg har ikke flyttet mentalt inn på ordførerkontoret, men ser jo at muligheten for å bli ordfører er langt større nå enn ved forrige valg, så jeg forbereder meg på det, sier hun. Foto: Roar Grønstad

Artikkelen er over 9 år gammel

Dersom det var valg i dag, kunne Høyre og Fremskrittspartiet overtatt den politiske styringen av Lørenskog alene.

DEL

– Dette er bra! utbryter Høyres ferierende ordførerkandidat Turid Kristensen på telefon fra Langesund om meningsmålingen InFact har utført for RB i Lørenskog.

Der får Høyre en oppslutning på 30,1 prosent og Frp en oppslutning på 18,5 prosent, noe som ville gitt de to partiene rent flertall med totalt 25 av de 47 mandatene i kommunestyret.

Mer enn et blaff

Ap er fortsatt det største partiet i Lørenskog med 34,2 prosent av stemmene, men tilbakegangen fra kommunevalget i 2007 er på hele 6,7 prosentpoeng.

Ap mister fire av sine 20 mandater i kommunestyret – mens Frp, KrF og Lørenskog i våre hjerter mister ett mandat hver. Samtlige mandater går til Høyre, som får en framgang på hele 12,3 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2007.

Rent flertall

Målingen bekrefter trenden fra RBs måling i september 2010, som også ga Høyre og Frp rent flertall i kommunestyret.

– Jeg var veldig spent på om knallmålingen i fjor høst var et blaff, men dette tyder jo på at det er noe mer enn som så, sier Turid Kristensen.

Hun tror forklaringen på den gode oppslutningen er todelt.

– Høyre gjør det bra nasjonalt, og det gjenspeiles i kommunene. Men jeg tror også innbyggerne har lagt merke til den jobben vi har gjort med å synliggjøre at man kan drive kommunen på en annen måte og at det finnes noen valgmuligheter. Dette tyder på at folk er klar for en litt annen retning med mer fleksibilitet, mer åpenhet og andre prioriteringer. Flertallets enorme pengebruk på Lørenskog hus er nok også en del av dette, mener Høyres ordførerkandidat.

Samarbeider gjerne mer

Frp ligger an til å få 1,8 prosentpoeng lavere oppslutning enn ved valget for fire år siden, og ordførerkandidat Marie Oppegaard innrømmer at hun skulle ønske hun hadde flere velgere i ryggen.

– Men hovedsaken er at det ligger an til å bli borgerlig flertall. Vi har samarbeidet så tett og godt med Høyre at jeg ser det som helt naturlig at dette fortsetter, og vi skal gjøre vårt for å få til et brakvalg, sier Oppegaard.

Samarbeider gjerne

Også Kristensen sier hun gjerne vil fortsette samarbeidet med både Frp og KrF.

Siv Tove Engebråten (KrF) er ikke glad for å miste det ene av partiets to mandater, men mener likevel målingen er positiv for den politikken partiet ønsker.

– Jeg oppfatter dette som at folk har fått med seg at vi ønsker en annen retning. Men vi har nok en utfordring i å synliggjøre oss, erkjenner Engebråten.

Vil gjerne på vippen

Lørenskog i våre hjerter har i dag to mandater i kommunestyret. På RBs måling i fjor høst var bygdelista ute, men nå får «hjertene» to prosent av stemmene og én representant blant de folkevalgte.

– Så flott, da, det var hyggelig! sier førstekandidat Mette Korsrud, som i det siste har samarbeidet med Ap og de andre flertallspartiene om både budsjett og økonomiplan – men som åpner opp for et samarbeid også den andre veien etter valget.

– Vi ser egentlig rett fram, vi. Men det ville jo vært fantastisk å havne på vippen! sier Korsrud.

SV-nedtur

SV har tradisjonelt stått sterkt i Lørenskog, men fikk en skikkelig nedtur og mistet fire av seks mandater ved forrige valg. Oppslutning synker ytterligere nå, men SV ligger likevel an til å beholde sine to mandater.

– Dette er i tråd med de nasjonale tendensene vi har sett, og dermed ganske ventet for vår del, dessverre. Det er nok et stykke fram for å få til et resultat i tråd med det vi hadde sist på venstresida, konstaterer SVs ordførerkandidat Martin Bjerke.

Sp-opptur

Også Venstre ligger an til å beholde sine to mandater – mens Senterpartiet, som var ute av kommunestyret på RBs måling i september, får en liten framgang og er inne igjen med ett mandat.

Kun innbyggere over 18 år er spurt i InFacts måling, men Lørenskog deltar i prøveprosjektet med stemmerett også for 16- og 17-åringer ved høstens valg.

Artikkeltags