Massedrapsmannen Anders Behring Breivik omtales som høyreekstrem og høyreradikal. Blant annet skal han ha hatt kontakt med den britiske, høyreekstreme gruppen English Defence League (EDL).

Ifølge PST har det vært en økt aktivitet i det høyreekstreme miljøet i Norge de siste årene, men miljøet er fortsatt lite.

– Mangler lederskikkelser

Fungerende politimester i Romerike politidistrikt, Mona Hertzenberg, bekrefter at det også finnes høyreekstreme miljøer på Romerike.

– Vi har god oversikt over disse, sier hun.

Hun henviser imidlertid til PST for ytterligere opplysninger da det er PST som overvåker de høyreekstreme miljøene i Norge.

– Høyreekstreme finnes i alle landsdeler, men det er ikke et stort miljø noen steder. Noe som er en kontrast til resten av Europa, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen.

Han mener mangel på sterke lederskikkelser har svekket rekrutteringen. Han viser blant annet til EDLs søstergruppe i Norge.

– Da Norwegian Defence League avholdt en markering i Oslo i vår, dukket det opp fem-seks personer.

– Vanskelig å stoppe

Bernsen er imidlertid usikker på om det er riktig å kalle Breivik for høyreekstrem. Han viser til at mye tyder på at massedrapsmannen ikke har tilhørt noen spesielle miljøer og at han selv sier han verken er rasist eller sympatiserer med nazistene.

– Vi kjenner ikke til et slik miljø han beskriver. Det er ingen bås å sette han i, sier Bernsen.

Å være islamkritisk og aktiv på nettsider der religion og kultur debatteres er ikke nok for at PST vil starte overvåking.

– Breivik har ikke vært ekstrem i sine meninger på slike debattsider. Han har heller ikke kommet med trusler eller oppfordret til vold. Det er slike ytringer som gir oss mulighet til å gjøre noe. Rom- eller telefonavlytting av Breivik ville heller aldri ha avdekket noe, fordi han aldri snakket med noen om slike ting. Han var det vi kaller en ensom ulv, disse er vanskelig å stoppe. Den eneste muligheten er å gå inn i hjernen, og det sier seg selv er umulig, sier informasjonssjefen.

Kunstgjødsel og våpen

Heller ikke at Breivik sto på PSTs liste over nordmenn som hadde handlet kjemikalier i utlandet og hadde gått til anskaffelse av flere tonn kunstgjødsel, produkter som senere ble brukt til å lage bomben som sprengte i Regjeringskvartalet, var nok til at han havnet i PSTs søkelys.

Det er ikke forbudt å handle slike midler. Mange mener at kjøp av kunstgjødsel, sammen med våpentillatelsen Breivik hadde, burde være gode nok grunner for at vi burde fattet mistanke. Da er det mange bønder i Norge som ville havnet i PSTs søkelys, sier Bernsen.