I tre døgn måtte Arne Nagel ligge ute i korridoren på hjertemedisinsk avdeling. Der er det ingen toaletter. Dermed måtte Jessheim-karen inn til en annen pasient hver gang han skulle på do.

Les også: – Ahus vil slite med korridorpasienter i overskuelig framtid

– Jeg ble satt på sterke, vanndrivende medisiner og måtte opp for å tisse ti-tolv ganger den første natta. På døra jeg gikk inn sto det isolat, og jeg måtte gjennom en korridor, inn på et nytt rom og forbi senga til den andre pasienten for å komme til toalettet, sier Nagel i dag.

– Hva slags følelse hadde du i kroppen da du gikk inn?

– Det var helt jævlig. Pasienten hadde sikkert godkjent det, men for meg ble det en ufrivillig innblanding i hans privatliv. Men jeg hadde jo ikke noe annet valg. Jeg måtte på do, sier Nagel.

16 i korridorene daglig

Den lokale hjertepasienten er langt fra alene om å bli plassert ute i korridorene på Ahus. Det viser statistikk Romerikes Blad har innhentet:

  • I årets åtte første måneder hadde Ahus 498 korridorpasienter i snitt per måned. «Toppmånedene» var januar og februar med henholdsvis 695 og 668.
  • I august var det 494 korridorpasienter totalt. Dette gir et snitt på 15,9 per dag. Ahus-ledelsen bekrefter overfor RB at det har ligget på omtrent samme nivå også de to siste månedene.
  • Helseforetaket har vedtatt at andelen korridorpasienter skal være mindre enn to prosent. Dette er et av foretakets styringsmål for 2012. I august var det tre prosent korridorpasienter ved Ahus.
  • Ifølge et styrenotat, utarbeidet av Ahus selv, er «Medisinsk divisjon den divisjonen som har høyest risiko forbundet med måloppnåelse». Der lå 4,9 prosent av pasientene i korridor i august.

Fornøyd med de ansatte

Arne Nagel ble liggende i korridoren fra mandag til torsdag. Da den første natta var unnagjort fikk han utdelt to flasker.

– De fikk jeg lov til å late vannet på. Men jeg kunne ikke bare sitte ute i korridoren og slå lens. Jeg gikk derfor inn på forværelset til et av pasientrommene, sier 80-åringen, som presiserer at han er strålende fornøyd med de ansatte som behandlet ham på Ahus.

– Ja, og det er det viktig at kommer fram. De kunne ikke gjort en bedre jobb. Det er kapasiteten det er noe feil med. Den er for dårlig, og da må ansette og pasienter slite med det i hverdagen. Flere ganger så jeg ansatte som måtte flytte på fire-fem korridorpasienter for å komme fram med én enkelt sykeseng. Slik skal det jo ikke være, sier Arne Nagel.

Kjersti Nagel fra Råholt ble glad da hun hørte at pappaens hjerteproblemer ble tatt på alvor på sykehuset. Da hun kom og fikk se forholdene han måtte bo under ble hun både skuffet og sjokkert.

– Det hjelper ikke at de ansatte gjør en fantastisk jobb når en rekke pasienter må bo ute i korridorene med minimalt med privatliv. Da jeg var innom talte jeg opptil ti pasienter ute i korridoren. Det er uholdbart, sier Nagel.

– Hva tenker du om at Ahus-ledelsen nå vil legge ned Stensby sykehus, mens situasjonen er slik på Ahus?

– Det er helt forferdelig. Her har de bygd et nytt og flott sykehus, også er det ikke nok plass til pasientene. Først la de ned Aker sykehus og nå er turen kommet til Stensby. Det betyr i praksis at kapasitetsproblemene bare vil øke. Jeg stiller meg også spørsmål om politikerne virkelig vet dette. Vet helseminister Jonas Gahr Støre hvordan situasjonen er på Ahus? Det tror jeg faktisk ikke, sier hun.

– Hvordan var det å se alle pasientene i korridorene?

– Grusomt. Jeg synes oppriktig synd på de som må ligge slik. For oss som kommer på besøk er det ubehagelig å snirkle seg forbi alle. Da kan jeg bare forestille meg hvordan det er å ligge slik for dem det gjelder. Jeg vil oppfordre politikerne til å legge seg inn på sykehusene selv. På den måten vil de se hvordan dette er, sier Nagel. Flere ganger så jeg ansatte som måtte flytte på fire-fem korridorpasienter for å komme fram med én enkelt sykeseng.

Krever strakstiltak

Frps gruppe- og partileder i Ullensaker, Tom Staahle, krever nå strakstiltak fra Ahus-ledelsen.

– Jeg visste at det var korridorpasienter på Ahus, men at det var 498 i snitt per måned fra januar til august var jeg ikke klar over. Det er et meget høyt tall, som er totalt uforsvarlig, sier Staahle til Romerikes Blad.

Nå krever han handling fra sykehusledelsen.

– Dette er en hån mot pasientene og de som jobber på Ahus. Dette innebærer at de ansatte blir presset i alle retninger. Situasjonen burde helt klart offentligheten fått tatt del i. Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke har kommet ut tidligere, poengterer Staahle.

– Hva mener du bør skje nå?

– Dette må nå ryddes opp i en gang for alle. Nå holder det ikke bare med fine ord og festtaler. Korridorpasienter og presset kapasitet er en ulevelig situasjon for et sykehus, sier Tom Staahle.