Gå til sidens hovedinnhold

Hjem til gledestårer

Artikkelen er over 16 år gammel

Etter seks måneder i krigens og terrorens Irak er Even Schjenken hjemme på gutterommet igjen. I går ble det et tårevått gjensyn med mamma Elna og pappa Jon for soldaten fra Auli i Nes.

Kjærester, foreldre, barn og annen familie hadde onsdag møtt fram i Rena leir for å se igjen sine kjære, etter et seks måneder langt opphold i irakiske Basra. Det norske ingeniørkompaniet med 100 soldater landet på Gardermoen sent mandag kveld etter en 20 timer lang flyreise, og ble kjørt rett til Rena for hvile og legesjekk.

Hovedoppstilling

Men i går var de klart for hyllest og takk under en hovedoppstilling på Rena, og samtlige soldater og befal ble overrakt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner av general Harald Sunde.

– Dere har skrevet historie. I høy grad har dere bidratt til at et helt folk er i ferd med å reise seg igjen, og det er Norge som har gitt dere oppdraget. At noen har hatt innvendinger til at dere var i Irak er en rett mennesker i et demokrati har. Det de samme menneskene ikke vet er at dere under svært vanskelige forhold har bidratt til bygging av veier, vannforsyning, elektrisitet og rydding av granater og annet sprengstoff ved lekeplasser, skoler og andre steder hvor det oppholder seg barn. Dette er i høyeste grad humanitært arbeide, fastslo generalen.

Omfavnelser

Etter oppstillingen var det klart for omfavnelser og klemmer fra familie og venner.

Og Even fra Nes fikk sitt.

– Dette har vi ventet lenge på, men han har vært flink til å ringe hjem for å fortelle hvordan han hadde det, sa mamma Elna.

– Nå skal vi på fisketur, la pappa Jon til.

– Akkurat det er noe av det jeg har gledet meg mest til. Vi kommer fra 50 varme plussgrader og en forferdelig stank. Nå ser jeg virkelig fram til å kunne slenge meg ned på en sommergrønn gressbakke i skogen, sa Even Schjenken selv.

Trivdes i Irak

Til tross for varme, krig og djevelskap har Even Schjenken trivdes i Irak, og han nøler ikke med å fortelle at han gjerne vil reise ut på nye internasjonale oppdrag.

– Men jeg kommer nok aldri til å glemme alle barna jeg så og de lidelsene de hadde vært gjennom. Det var tøft. Jeg er veldig skuffet over den kritikken som enkelte er kommet med her hjemme. Den har vi ikke fortjent. De kan umulig kjenne godt nok til det oppdraget vi har hatt, sier Even Schjenken fra Nes og får full støtte fra kameratene Jan Arve Skjefte og Geir Ove Vollebæk fra Lørenskog.

– Det er rett og slett tåpelig at vi ikke får full støtte når vi er ute på et internasjonalt oppdrag som Stortinget har vedtatt at vi skal utføre. En eventuell debatt får vi heller ta etterpå.

Hjemme igjen

Nå er soldat Even hjemme igjen, og ser først og fremst fram til en lang og god ferie. Deretter skal han begynne å jobbe som salgskonsulent igjen.

– Har mamma vært redd?

– Ja, det har jeg, men jeg vil ikke nekte Even å reise ut igjen. Har han det bra, så har jeg det bra også, sier Elna Schjenken.