Ett år før valget surfer landet på en høyrebølge. En meningsmåling i Akershus, utført av InFact onsdag denne uka, viser at Høyre nær dobler oppslutningen i fylket fra valget for fire år siden og når historiske 43,1 prosent oppslutning.

Høyre er større enn Ap også på Romerike med 35,3 mot Aps 31,7 prosent, viser underlagstall i målingen.

Ap får 28,3 prosent oppslutning i målingen. Det er hele 5,4 prosent svakere enn 2009-valget.

Frp halveres fra valget for fire år siden.

Blant sentrumspartiene er det bare Venstre som blir representert fra Akershus.

LES OGSÅ: – Nå skal vi ut i krigen

Ett år valgkamp

I Lørenskog samles et knippe av Høyres stortingskandidater fra Romerike. De smiler om kapp med høstsola.

De er på tur til partiets største valgsamling på Hamar. Rundt 700 Høyre-politikere samles for å la se inspirere av partileder Erna Solberg, som kommer rett fra to landsmøter i USA.

Etter konferansen skal alle ut i en ett år lang valgkamp. Håpet er at de skal klare å holde trøkket oppe. Mange frykter nemlig at partiet har kommet i form altfor tidlig.

Hva tenker du om denne målingen? Si din mening og diskutér neste års valg nederst i denne artikkelen!

Smil og glede

– Vi gleder oss enormt over den positive given som denne målingen gir oss. Samtidig vet vi at det er lenge til valget, og at mye kan skje, sier Mette Tønder fra Nittedal.

– Dette er jo fantastisk gode tall, som inspirerer til ekstra stor innsats, som gir oss smil, entusiasme og pågangsmot, sier Kjartan Berland fra Skedsmo.

Han er trolig den sterkeste stortingskandidaten fra Romerike. Ved siden av han står mange kvinner med solid erfaring.

Med denne målingen kaprer Akershus Høyre hele åtte plasser på Stortinget. Med så stor oppslutning i valget, vil Romerike få to eller tre Høyre-representanter på tinget.

Typisk Høyre å tryne?

Høyres oppslutning i denne målingen er historisk høy. Det nærmeste vi kommer dette resultatet etter krigen, er valgresultatet fra 1985. Da oppnådde Høyre i Akershus er oppslutning på 41,3 prosent.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen sier at Høyre ikke har hatt høyere oppslutning enn denne RB-målingen.

– Denne målingen er en bekreftelse av at Høyre har en enorm standing i det norske folk, og spesielt blant velgerne i Akershus. Det ser lyst ut for Høyre, sier han og legger til at:

– De gode målingene er oppskrift på et brakvalg om ett år.

Tidligere denne uka skrev Aftenposten at det er typisk Høyre å tryne i valgkampen. Marthinsen supplerer med at Høyre også har gjort gode valgkamper.

– I 2009 lå Høyre an til å gjøre en historisk dårlig valgkamp. Men en god valgkamp gjorde at partiet klarte å øke oppslutningen, sier han.

Misnøye

En av årsakene til at Høyre gjør det så bra nå er at misnøyen med den rødgrønne regjeringen er stor.

– Men det skyldes også at mye er avklart på borgerlig side. Regjeringsalternativet er klart. Velgerne ønsker forandring. Og de stoler på at Høyre er en garantist for et borgerlig alternativ, sier valganalytiker Marthinsen.

Ap har likevel store muligheter fordi Høyre ikke har så mye mer å hente. Hvis Ap gjør en god valgkamp, vil de ta velgere fra Høyre. Men Ap er også helt avhengig av at Sp og SV gjør det bra og kommer over sperregrensa på fire prosent i landet.