Her er vannet alle snakker om

NØDVENDIG: Tungtvannet (til h) er nødvendig for å bremse ned nøytronene fra fisjonene, forklarer fysiker Sverre Hval. Her er det silisiumkrystall ( til v.) som er viktig for å lage god halvledere for elektronikk.  FOTO KAY STENSHJEMMET

NØDVENDIG: Tungtvannet (til h) er nødvendig for å bremse ned nøytronene fra fisjonene, forklarer fysiker Sverre Hval. Her er det silisiumkrystall ( til v.) som er viktig for å lage god halvledere for elektronikk. FOTO KAY STENSHJEMMET Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tungtvannsaksjonen på Rjukan er på alles lepper. TV-serien gjør at fysiker Sverre Hvals kunnskaper om IFEs bruk av det tunge vannet er etterspurt.

DEL

– Hva er tungtvann? Hvordan lages det og hva brukes det til? Både medier og næringsliv, nå sist NHO vil ha Hvals svar.

Enten på telefonen, ved besøk eller også ute på forelesninger. Også filmskaperne fikk noen råd av Hval.

Ikke farlig

Tungtvann er altså akkurat det ordet sier, det er tungt. Det vil si 10 prosent tyngre enn vanlig vann, H2O. Forholdet er 1 kilo vanlig vann, opp mot 1,1 kilo tungtvann. Formelen er D2O.

Tungtvannet ble oppfunnet av amerikaneren Harold Urey i 1932-33. Allerede i 1934 ble tungtvann tatt i bruk på Hydros anlegg på Rjukan.

Fysiker Sverre Hval likte første del av NRK-serien sist søndag, og at den dveler såvidt mye ved diskusjonene rundt tungtvannet, for eksempel dialogene mellom tyske Heisenberg og danske Niels Bohr.

– Tungtvann høres farlig ut, vi assosierer det med krigen, Rjukan og atombomber?

– Ja, men det er et biprodukt og er ikke farlig i seg selv.

Forskere skal ha testet tungtvann på rotter. De døde av tørst, fordi tungtvannet åpenbart har ikke samme effekt som vanlig vann, forteller Hval.

Uansett vil han ikke lukte på tungtvannet i den lille, uskyldige flaska han viser oss. Det er fordi tungtvannet etter bruk i tilknytning til reaktoren deres kan inneholde rester etter bestrålingen. Men å ta på det er ikke farlig.

IFE bestråler 19 tonn årlig. Blant annet gjelder det medisiner. I produksjonen inngår ørlite bruk av tungtvann i selve reaktoren, mens hovedforbruket er knyttet til silisiumkrystallene. De ser ut som tunge, blanke sylindere. Disse fordamper gjerne noe av tungtvannet, derfor må de ha årlig tilførsel av mer.

Det spesielle vannet fungerer som en slags moderator, som kort fortalt forsinker nøytronene. Varer vi omgir oss med hele tiden er avhengig av disse metodene. Mobiltelefoner, fly og mange typer elektriske artikler ved bruk av halvledere (stoff som leder strøm). Det samme gjelder for kraftanlegg og solenergianlegg.

Heltene

Kompani Linges tungtvannsaksjon på Rjukan i februar 1943 er en av de største heltehistoriene fra 2. verdenskrig. Kompani Linge ble av de allierte satt på det tøffe oppdraget med å forhindre at tyskerne skulle få kloa i Hydros tungtvann på Vemork på Rjukan, for å kunne lage atombomber. Tungtvannet var nødvendig for å kunne produsere plutonium fra uran.

Vår felles krigshistorie er smekkfull av historier og filmer om hvordan de lykkes, nå sist i NRKs nye dramaserie som ble sett av 1,3 millioner sist søndag.

Hydro la ned Vemork-anlegget i 1988, og siden har ikke selskapet brukt tungtvann i kunstgjødselproduksjonen på norsk jord. Institutt for energiteknikk (IFE) derimot, både på Kjeller og i Halden bruker tungtvann i sine reaktorer.

– Vi bruker 100 - 300 kilo i året. Tungtvannstanken tilknyttet reaktoren inneholder 5.000 kilo, forklarer reaktorfysiker Sverre Hval.

Nå hentes tungtvannet fra Argentina og Canada. Da Sverige la ned en reaktor i 2006 fikk IFE kjøpt tungtvann «billig» der – til ca 1.300 kroner kiloet. Markedspris nå er ca. 2.000 kroner.

IFE-reaktoren er liten i internasjonal målestokk. Mens det japanske Fukushima-anlegget vi hørte om ved ulykka i 2011 bruker 60.000 kilo tungtvann årlig, nøyer IFE seg altså med rundt 250 kilo.

Visste du at ...

  • Tungtvann, D2O ser ut som vanlig vann. Men det oppfører seg annerledes. Frysepunktet er 3,8, kokepunktet 101,42 C.
  • Et «partytriks» (hvis du hadde fått fatt i tungtvann, men det gjør du ikke fordi det er lisensert) kunne vært å lage isbiter. Puttet du disse i folks drink ville isbiten synke med en gang.
  • Tungtvannets to ekstra nøytroner for molekylet bringer normalvekten opp fra 18 for vanlig vann til ca 20 for tungtvann. Det betyr at tungtvann er nær 11 prosent tyngre enn vanlig vann.
  • Tungtvann utvinnes fra vanlig vann ved destillasjon eller elektrolyse. For å utvinne tungtvann trengs 6.000 liter for å lage en liter tungtvann.
  • Produsert på Hydros anlegg på Rjukan med industrielle formål fra 1934, også med eksport, til 1988. Ingen norske produsenter etter dette.

Artikkeltags