Privatetterforskeren mener de nye sporene innebærer at Anne Orderud Paust var målet for personene som drepte Kristian og Marie Orderud og datteren Anne Orderud Paust i kårboligen på Orderud gård pinsen 1999.

Akkurat nå presenterer Tore Sandberg de nye opplysningene i Orderudsaken på en konferanse for undersøkende journalister i Tønsberg.

Her kan du lese alt om Tore Sandbergs nye funn.

Kulehull i døra

– Vi har funnet et kulehull i kårboligen som politiet har oversett, forteller Tore Sandberg.

Mens politiet hele tida har ment at gårdstvisten var motivet for drapene, mener Sandberg de nye opplysningene peker i en annen retning. Han mener Anne Orderud Paust – og ikke ekteparet Marie og Kristian Orderud – var målet for dem som tok seg inn kårboligen og drepte de tre medlemmene i Orderudfamilien.

– Skudd fra golvet

Sandberg mener det nyoppdagede kulehullet bidrar til å slå beina under politiets teori om at hele dramaet har utspilt seg i andreetasjen i kårboligen.

Plasseringen av kulehullet kan tyde på at Orderud Paust flyktet opp trappa og at de som drepte henne og foreldrene tok seg inn hovedinngangen – ikke verandadøren i andre etasje som politiet har lagt til grunn, mener han.

Kulehullet som Sandberg har funnet, er i en skyvedør mellom stua og forværelset til Marie og Kristians soverom. Selv om kulehullet bare er 10 centimeter over gulvet, viser Sandbergs undersøkelser med laser at prosjektilets bane er stigende. Det må ifølge ham bety at skuddet er avfyrt helt nede ved gulvet.

– Kom hovedinngangen

Anne Orderud Paust sov i underetasjen drapsnatten. Politiets teori – som tingrett og lagmannsrett festet lit til – har hele tida vært at hun løp opp i andre etasje fordi hun hørte skudd eller at glasset i verandadøren bli knust.

Sandberg mener det er mer sannsynlig at hun flyktet opp trappen. Denne teorien underbygges også med et nytt vitne som Sandberg har vært i kontakt med.

Ifølge privatetterforskeren har vitnet forklart at han hørte tre skudd og observert to personer utenfor hovedinngangen til kårboligen drapsnatten.

Overraskelsen

Politiets teori er at gjerningspersonene knuste verandadøra i andre etasje og tok seg inn i huset den veien.

Privatetterforskeren fra Kløfta ble mildt sagt overrasket da han forsøkte å knuse en tilsvarende rute.

Verken knyttneven, albuen, en betongklump eller en jernstang var nok til å knuse ruten, ifølge Sandberg.

– Jeg fikk hakeslepp da jeg oppdaget dette. Jeg var ikke klar over at glasset var så solid. Verandadøren består av to glassplater med vakuum imellom. Vakuumet gjør glasset veldig sterkt.

– Knust fra innsiden

Han stusset også over en annen ting på politiets åstedsbilder. Den knuste delen av verandadøra var forbløffende jevn og formet som en halvsirkel.

I tillegg var verken de horisontale eller de vertikale sprossene på vinduet ødelagt.

Privatetterforskeren ser ikke andre muligheter enn at gjerningspersonene brukte glasskjærer på verandadøra for å svekke glasset.

– På grunn av sprossene må det ha skjedd fra innsiden. Altså var de allerede inne da glasset ble knust, mener Tore Sandberg.

Taust i politiet

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt – etterforskningsleder i Orderud-saken – ønsker ikke å kommentere Sandbergs opplysninger.

– Jeg har besluttet at ingen i politiet skal kommentere denne saken, sier han til Romerikes Blad.