45 bråkete bikkjer venter oss i kjelleren på Airpet Hotel ved Gardermoen. Her er det hunder fra hele landet. Nærheten til flyplassen gjør ferietiden til høysesong for dyrepensjonatet.
Avslappede katter beskuer oss ved inngangen i første etasje, der de sitter i utendørsburene til «Pusur Suite». Men det største kundegrunnlaget til Airpet Hotel er hundeeiere.
Et vanvittig leven av bjeffing og hyling venter bak døra på hver enkelt stall. Noen så små som halvannen kvadratmeter, andre på tre-fire. Avhengig av hundenes størrelse, og regulert etter forskriften til Mattilsynet.
De krafser på gitterdøren og stikker snuta gjennom. Her slipper ikke eierne inn når de leverer fra seg dyret sitt.
– Hundene blir så urolige, og da virker det som om de mistrives. Derfor slipper vi ikke eierne inn hit. Men når ingen er der nede, er de faktisk ganske rolige, sier Henny Lidal, daglig leder.
– Hva vil du si til de som frykter for hundens trivsel?
– De aller fleste hundene liker oss med en gang eieren har dratt. Etter en times tid har de skjønt at det er to hunder ved siden av i hvert bur, men skjønner at de ikke kan komme inn dit.
LES OGSÅ: Bjeffer mot dyrepensjonatene
En av landets største
Ifølge Lidal er området rundt Gardermoen det største nedslagsfeltet for dyrepensjonater i landet.
– Vi tar imot sommerbestillinger allerede etter påske. Men det er også folk som ringer dagen før de skal reise, og da klarer vi å skaffe dem plass også. Da flytter vi bare noen hunder sammen og får det som regel til, sier hun.
Lidal jobbet opprinnelig som gruppeleder i Nav på Karmøy, før hun tok over dyrepensjonatet i 2011. Det hadde hun hatt lyst til lenge. Nå har de 45 hunder på besøk, men har plass til totalt 60.
– Vi ser med en gang hva slags hunder som er rolige og bråkete, og vet hvem vi kan plassere sammen uten at de slåss. Så langt har vi ikke hatt en skramme på verken hund eller katt.
Stålbur
Hundene bor i stålbur med flisegulv, som er utformet slik at de skal være lette å rengjøre, og holde fri for bakterier. Et avløp langs veggen brukes til å spyle ned ekskrementer. Et lite vindu øverst på veggen sipper inn lys. Noen av dem sover rett på flisegulvet, uten kurv eller tepper. Den ene har bodd der i en måned.
En liten luke nederst på veggen leder ut til luftegården: en hvit betongbås med gittervegg. Der ser to hunder ut på skogen og nærmer seg døra. Før de innser at de ikke kommer lenger og stopper opp.
– For oss ser en kennel veldig ut som et fengsel. Men for hundene betyr det trygghet, sier Lidal.
Mens Binas dyresenter på Eidsvoll prioriterer mosjon for hundene, har Airpet andre kriterier: Sikkerhet og hygiene.
– Hadde jeg hatt min hund på kennel, ville det viktigste vært at jeg fikk den helskinnet tilbake igjen. Andre pensjonater tilbyr trening og lange turer, men det har ikke vi. Og noen tror hundene blir lykkeligere med bilder på veggen og sånt, men det er ikke vår greie.
I Mattilsynets forskrift finnes det ingen begrensninger på hvor lenge en hund kan bo på kennel.
– Jeg tror ingen hund har vondt av å stå på kennel. Da kunne jeg ikke jobbet med dette. De fleste er jo her bare en ukes tid om gangen. Men hvis det skulle bli for mange innsnevringer rundt dette, så ville det blitt vanskelig å drive dyrepensjonat. Det er begrenset hvor mye folk er villige til å betale, sier Lidal.
LES OGSÅ: - Jeg forventer at Mano blir luftet
En tur i uka
Eierne kan kjøpe daglige lufteturer for 40 kroner ekstra i døgnet. Men få betaler den ekstra summen, ifølge Lidal. Da kan det gå opptil en uke mellom hver tur.
– Vi kan ikke garantere mer enn en tur i uka. Men det er sjeldent det går så lenge.
Om sommeren øker prisene på Airpet Hotel med 70 kroner døgnet for hund, og 40 kroner for katter. Sommersesongen starter 1. juni og varer til 25. august.
– Det koster mer om sommeren fordi pågangen øker. Men vi gir også rabatter for langtidsopphold, og for dem med flere hunder.
Tid til overs
Under besøket vårt lufter Lidal og assistenten Hanne Mari Skappel (32) flere hunder utendørs. Omtrent ti minutter per hund.
Det er ingen ansatte på Airpet Hotel, andre enn Henny, og luftingen av hundene er kun frivillig innsats fra assistentene. I sommersesongen har hun tre engasjerte assistenter.
– Jeg kunne ikke jobbet her hvis ikke dyra hadde det bra. Når jeg har tid til overs, tar jeg med dem ut og leker, sier Skappel.
– Er det noe trivelig på en «glattcelle»?
– Vi deler ikke ut senger i myk skumplast fordi aggressive hunder kan bite dem i stykker. Det kan tette kloakkanlegget vårt etterpå. Og med mindre eieren ber om det, er vi også forsiktig med myke pledd, fordi hundene kan tygge på det og i verste fall kveles, sier Lidal.
Til sammenligning ble det for kuer påbudt å tilby madrass som liggeunderlag i 2006. Norge var det første landet i verden som sikret kyrne velferd på denne måten.
-– Jeg syns det blir helt feil å trekke inn kuer i denne sammenhengen. For de bor hele livet sitt i en bås. Hvis du ser på Forsvarets egen kennel, er den likt utformet som vår, og der bor hundene hele livet.
Airpet Hotel har ifølge Henny fått skryt for god hygiene. De tar også imot både fugler og kaniner. Men de tilbyr mer enn bare hotell. De har også egen frisørsalong, og tilbyr tredemølle for hundene.
– Har folk feil forventninger til hundepensjonat?
– Noen tror at vi lufter dem i mange timer hver dag og trener dem. Men slik er det ikke. Kanskje man burde vurdere hvem som får lov til å skaffe seg hund, framfor Mattilsynets krav. Det er også mange hundeeiere som lar hundene være hjemme i åtte timer om dagen. Så kommer de hjem fra jobb, lufter dem en kort tur, og legger seg på sofaen etterpå. En eier kan ikke forvente at hunden får like god oppfølging som hjemme, uansett. Da er det nok best å la en venn ta seg av hunden mens de er på ferie.