Her angriper elgen politiet

ANGREP: Hans Moen i viltnemnda og innsatsleder Knut Hammer i Romerike politidistrikt fikk møte den illsinte elgkua på nært hold. FOTO: RB-TIPSER

ANGREP: Hans Moen i viltnemnda og innsatsleder Knut Hammer i Romerike politidistrikt fikk møte den illsinte elgkua på nært hold. FOTO: RB-TIPSER

Artikkelen er over 7 år gammel

Med store klyv kommer den illsinte og drektige elgkua løpende mot politiets innsatsleder Knut Hammer og Hans Moen fra viltnemnda. De får gjemt seg bak en stein, og kommer seg helskinnet fra angrepet.

DEL

– Det var skremmende, sier innsatsleder Knut Hammer i Romerike politidistrikt til Romerikes Blad.

– I mine snart 30 år i viltnemnda har jeg aldri opplevd en så aggressiv elgku. Men denne var virkelig illsint. Det lyste av øynene på den, sier Hans Moen i viltnemnda til Romerikes Blad

En RB-tipser klarte å fange elgens angrep på politiet og viltnemnda i Skåreråsen i Lørenskog på video, men før det var tipseren vitne til at elgkua gikk til angrep på en ung jente og en ung gutt.

– Først angrep den ei jente som kom gående på skoleveien. Deretter ble en gutt angrepet. Han skled, og det reddet han nok fra å bli skadet, sier vitnet til Romerikes Blad.

Politiet ble varslet om elgangrepet på de to barna ved 17.20-tiden, ifølge operasjonsleder Ola Magne Mæle i Romerike politidistrikt.

Bak en stein

Politiet rykket ut, og det var da innsatsleder Hammer fikk det første av tre ublide møter med elgkua.

– Jeg sto først litt på avstand for å ha oppsyn før viltnemnda kom. Jeg trakk meg bak en skrent slik at det skulle være vanskelig for elgen å angripe, forteller Hammer.

Elgen bykset fram, men snudde igjen.

Deretter kom viltnemnda til stedet.

Angrep igjen

– Da angrep den en gang til, sier Hammer.

Det er dette angrepet som er fanget på video, og som du kan se i toppen av artikkelen.

Men den illsinte elgkua på 3–400 kilo stoppet ikke der.

– Jeg søkte dekning bak et tre da den på nytt la ut i fullt firsprang og passerte meg bare en halvmeter unna. Den passeringen var ubehagelig, sier Hammer.

LES OGSÅ: Elgfamilie på bytur

Avlivet

Han har aldri tidligere hatt slik nærkontakt med elg.

– Jeg har vært nær i bil, men ikke til fots. Jeg skjønner veldig godt at barn har blitt skikkelig skremt, sier Hammer.

– Du er vel trent opp til å takle illsinte kriminelle, men elg har dere vel lite om på politihøyskolen?

– Vi har lært litt om å avlive elg, men ikke å møte dem på denne måte, nei. Men det er jo dette som er spennende med politiyrket. Man opplever stadig nye ting, sier innsatslederen.

Elgkua skal ha oppholdt seg i området de siste par månedene, og har blitt stadig mer vant til folk.

– Siden den nå var så aggressiv, er den avlivet av viltnemnda, forteller Hammer.

Ta det med ro

Ifølge Moen i viltnemnda skal nå to kalver som tilhørte den drektige elgkua være på «frifot».

Han har en klar oppfordring til folk som ser elger på nært hold.

– La dem gå i fred, og ikke begynn å jage den med løshunder eller noe slik. Det er ikke bra. Ta det med ro og kontakt viltnemnda, oppfordrer Moen.

Også tidligere på dagen fikk folk i Lørenskog nærkontakt med elg.

Simen Amundsen fotograferte tre elger som hadde forvillet seg inn i et boligområde på Finstad.

– De løp fram og tilbake her en halvtimes tid, og var veldig stresset. Det var jo midt i rushen, og barn var på vei til skolen – med det så heldigvis ut til å gå bra, forteller Amundsen, om møtet med elgene ved 09.00-tiden mandag morgen.

– Vanlig på senvinteren

Ifølge Christian Hillmann, rådgiver ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, er det vanlig at både elg og rådyr trekker ned mot boligområder på senvinteren.

– Tilgang på mat er en årsak, og mange dyr kan venne seg til støy fra mennesker så lenge de ikke blir oppfattet som truende, sier Hillmann.

Også han råder alle som støter på elg i for eksempel boligområder til å forstyrre minst mulig.

– Elgen vil helst være i fred, men gjør den så stor skade i hagen din at du vil skremme den vekk, kan du ringe viltnemnda i kommunen, sier rådgiveren.

Vinteren har ikke vært spesielt hard for verken elg eller rådyr. Årsaken er at den strengeste vinteren kom tidlig.

– Det er mer akutt hvis kulda kommer sent og dyrene har lite næring igjen, sier Hillmann, og forteller at både elg og rådyr som regel forsvinner fra tettbygde strøk med snøen. Da finner de mest energi og næring i skogen.

Artikkeltags