Henriksens kjøpefest på auksjon

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Det er ventet storinnrykk i vannverkets lokaler når den mangeårige kjøpefesten til tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen nå blir auksjon.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I lagerhallene på Berger i Skedsmo er alt vannverket har kjøpt, men ikke har bruk for, samlet. Nå skal det selges, og vareutvalget kan friste noen hver.

– Vi har det meste her, ja, smiler Dag Jørgensen.

Økonomisjefen i Nedre Romerike Vannverk/Sentralrenseanlegg tok RB i går med på forhåndsvisning av "varene" som skal under auksjonshammeren. Han viser fram alt fra gulvfliser og kantstein til gravemaskiner, båter og svære kraner og motorer.

Til og med en splitter ny Chevrolet V8-motor er kjøpt inn på vannverkets regning.

Plastbåter som fortsatt står innpakket, er også lagret i lokalene på Berger, sammen med for eksempel romaskiner, en snurredass, sammenleggbare kanoer og en lerduekaster.

400 meter skinnegang er også til salgs. Kjekt å ha, men ikke for et vannverk. Noe vil bli solgt for noen hundrelapper, noe for flere hundre tusen.

Våpenstativ

– Alt i alt er det cirka 200 forskjellig vareslag. Mye har vi flere av, slik at det blir rundt 300 gjenstander som skal selges, forteller Jørgensen.

Alt er kjøpt inn under Ivar T. Henriksens tid som vannverkssjef, uten at vann- og avløpsselskapet har hatt særlig bruk for det. Mange av gjenstandene har helt spesielle historier.

– Til disse firehjulingene følger det med våpenstativ som kan monteres på, "reklamerer" Jørgensen. Mye tyder på at de var tenkt brukt på Henriksens private sør-afrikanske jaktmarker.

Biler

På salgslista står også flere dyre biler, blant annet en gammel pickup av typen International Harvester.

– Henriksens første firmabil, spekulerer Jørgensen. Bilen er fra 1968, men har bare gått 26.000 kilometer. Lav kilometerstand er for øvrig felles for alle bilene som nå selges. Også det meste annet av traktorer, skogsmaskiner, snøscootere, gravemaskiner og båter er minimalt brukt. En av bilene har bare gått 30 kilometer.

– Den er vel kjørt omtrent rett fra bilbutikken og hit opp til Berger for lagring, sier Jørgensen.

Økonomisjefen vil være forsiktig med å spekulere i hvor mange millioner auksjonen vil innbringe.

– Det er vanskelig å si. Jeg antar at innkjøpsverdien av gjenstandene ligger på mellom 15 og 20 millioner. For ordens skyld skal det sies at ikke alt som selges er "skandalevarer." Noe er utstyr som er brukt i virksomheten, men som det ikke er behov for lenger.

Visning til uka

Ikke alt som skal selges er vann- og avløpsselskapets eiendom – på papiret. Noe har også tilhørt selskapene til vannverkssjefens sønn.

– Men det er enighet om at vi selger på vegne av dem og at det er verdier som skal tilfalle oss, forklarer Jørgensen.

– Hvordan skal salget foregå?

– Vi legger ut gjenstandene på våre egen hjemmesider og kjører en nettauksjon. Det hele vil ligge ute i ei snau uke. Tirsdag til uka blir det offentlig visning her på Berger. Det kommer til å bli et sabla liv, tror Jørgensen. Gjenstandene skal selges enkeltvis, ikke samlet.

Auksjonen er den andre som gjennomføres i forbindelse med oppryddingen etter vannverksskandalen. I fjor gikk landbruksmaskiner for nesten tre millioner under hammeren. Inntektene fra salget kommer i tillegg til de betydelige verdiene som er hentet inn ved å rydde i selve driften av vann- og avløpsselskapet.

– Vi har også kuttet rundt 20 millioner i årlige driftsutgifter, sier Jørgensen.

Artikkeltags