Har syklet fra Kapp til Kapp

ENDELIG: Etter ett år på sykkelsetet er kameratgjengen ved målet på Kapp Aghulas i Sør-Afrika. Fra venstre: Øyvind Nystad Handberg, Andreas Doppelmayr, Jørn Wichne Pedersen. FOTO: PRIVAT

ENDELIG: Etter ett år på sykkelsetet er kameratgjengen ved målet på Kapp Aghulas i Sør-Afrika. Fra venstre: Øyvind Nystad Handberg, Andreas Doppelmayr, Jørn Wichne Pedersen. FOTO: PRIVAT

Artikkelen er over 8 år gammel

25. august 2009 satte Øyvind Handberg (24) fra Råholt seg på sykkelen på Nordkapp med kurs for Kapp Aghulas i Sør-Afrika. Nå er målet nådd!

DEL

Sammen med to studiekamerater har Øyvind Handberg gjennomført ekspedisjonen «Kapp til Kapp».

Etter mer enn 25.000 km og 344 dager på sykkelsetet, nådde de målet 3. august.

Romerikingen er både veldig glad og litt trist over at ekspedisjonen nå er over.

Vemodig

– Det har vært en fantastisk reise og det er en god følelse å ha nådd målet. Men det føles samtidig veldig rart at det nå er slutt, sier Øyvind til rb.no.

– Jeg har opplevd så enormt mye og møtt så mange fantastiske mennesker. Den gjestfriheten vi har blitt vist har vært helt overveldende, og kanskje det som har gjort mest inntrykk på hele turen.

Øyvind og kameratene har syklet hele veien, nesten helt uten å ha jukset med andre framkomstmidler. Selv uten særlig erfaring med sykling fra tidligere, er det en måte å reise på som han anbefaler på det varmeste.

– Man møter folk på en litt annen måte, det går passe fort framover og samtidig passe sakte til at man blir kjent med steder og mennesker langs veien.

Øyvind er ingen førstereis eventyrer. Tidligere har han trasket i minefelt i Bosnia, møtt undertrykte Sahrawiere i Marokko, jobbet for IUCN i Washington DC, gått seg bort i jungelen i Ecuador og lekt med løver i Zambia.

Gjennom 20 land

«Kapp til Kapp»-ekspedisjonen har syklet fra Nordkapp gjennom Finland, Russland, Ukraina, Moldova, Romania, Bulgaria, Tyrkia, Syria, Jordan, Israel, Egypt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, og til slutt Kapp Agulhas, det sydligste punktet i Sør-Afrika.

Overnattingen har de tatt på sparket, i medbrakt telt i Finland, hjemme hos folk i Øst-Europa eller på billige gjestehus i Afrika.

Bortsett fra en stjålet mobiltelefon og litt sykdom underveis har reisen gått overraskende smertefritt. Øyvind ble matforgiftet et par ganger, men det har også vært alt.

Ikke så planlagt

– For å være helt ærlig hadde vi ikke lagt særlig med planer før vi reiste, sier Øyvind.

– Vi visste hvor vi skulle, men det var også stort sett det vi visste. Reiseruta har blitt til langs veien og vi har tatt en dag av gangen.

Turen ble dermed kortere enn de hadde regnet med. De hadde i utgangspunktet planlagt å være borte et og et halvt år, men under ett år etter avreise var de plutselig framme.

Så nå vet Øyvind ikke helt hva han skal gjøre.

– Tanken er å studere videre etterhvert, men det nærmeste halvåret er ganske åpent. Vi har filmet masse og tatt mye bilder, så kanskje man skulle gjort noe mer ut av det?

Hjem til mors kjøttkaker

Gutta befinner seg nå i Cape Town hvor de blir noen dager før de setter seg på flyet tilbake til Norge. Øyvind lander på Gardermoen 18. august og gleder seg stort til middag hjemme hos familie på Eidsvoll.

Hjemmelaget norsk mat står høyt på ønskelista akkurat nå.

I tillegg til eventyrlyst og ønsket om å oppleve andre land og kulturer, har formålet med turen vært å samle inn penger til UNICEF-prosjektet Schools for Africa. Både firmaer og privatpersoner har bidratt med penger til saken.

– Vi har nok blitt litt skuffet over manglende givervilje til prosjektet. Totalt har vi fått inn i overkant av 100.000 kroner, noe som er langt unna målsetningen. Men vi er svært takknemlige for de bidragene som har kommet inn, og har i tillegg fått støtte av sponsorer til utstyr underveis. Så totalt sett er vi fornøyd, sier Øyvind på telefon fra Sør-Afrika.

Om han setter seg på sykkelsetet igjen? – Gjerne det, men aldri, aldri så langt!

Les mer om ekspedisjonen på guttas egen hjemmeside Kapp til Kapp.

Artikkeltags