De to slåss om det siste stortingsmandatet i Akershus ved høstens valg. Gjennomsnittet av de ti siste meningsmålingene i januar og februar, viser at det er Knut Arild Hareide (KrF) som får denne plassen.

Det betyr at KrF i Akershus igjen kommer inn på tinget etter å ha vært ute i fire år. Sp i Akershus må ut etter å ha hatt stortingsplass i 24 år i strekk, dersom tallene i denne målingen holder fram til valget.

Begge fylkespartiene har nylig hatt årsmøter og lagt strategien for en ny valgkamp.

Romerikes Blad inviterte de to Akershus-kandidatene til en liten politisk duell i Stortinget. Men Dagfinn Sundsbø (Sp) og Knut Arild Hareide (KrF) er mer enige enn uenige om politiske saker.

– Vi håper det er plass til oss begge på Stortinget, sier de og legger til at det gjerne kan gå på bekostning av Frp.

Sentrum

Men det er ikke bare stor politisk enighet mellom de to kandidatene. De drømmer også om en framtidig sentrumsregjering.

– Sp og KrF står hverandre nær. Hadde sentrum stått samlet, ville vi ha vunnet flere sentrumssaker og Sp ville vunnet flere saker enn de gjør i den rød-grønne regjeringen. Jeg drømmer om en sentrumsregjering, sier tidligere KrFs førstekandidat i Akershus, Knut Arild Hareide.

Senterpartiets førstekandidat i Akershus Dagfinn Sundsbø legger til:

– Det er et politisk slektskap mellom KrF og Sp i verdisaker. Jeg skulle gjerne ha hatt en sentrumsregjering. Problemet er at sentrum ikke er tunge nok til å danne regjering alene. Derfor går vi til valg på det rød-grønne samarbeidet.

Drøm

Sentrumsdrømmen har fått støtte fra andre i Senterpartiet. Men det er på ingen måte enighet om dette i partiet. Borgerlig Ola står mot rødgrønn Ola i partiet, skrev avisa Nationen nylig.

Statssekretær Ola T. Heggem (Sp) liker dårlig at Ola Borten Moe (Sp) flørter med borgerlige KrF og Venstre foran valget.

Dagfinn Sundsbø mener likevel at partiet har gjort et strategisk valg for å nå politiske mål.

– Det er dette strategivalget som har skilt de tre sentrumspartiene. Vi erkjenner at det er vanskelig å nå politiske mål i en konstellasjon med Høyre, KrF og Venstre, sier Sundsbø.

Borgerlig kaos

På borgerlig side er det ikke noe klart borgerlig alternativ. Frp har varslet at de ikke kommer til å støtte en regjering de selv ikke er med i. Og Venstre og KrF ønsker ikke et samarbeid med Frp.

Også internt i Høyre er det nå spekulasjoner om kanskje Per-Kristian Foss skal være statsministerkandidat i stedet for partileder Erna Solberg.

Knut Arild Hareide er likevel ikke enig i at det er kaos og forvirring på borgerlig side.

– Vi er et sentrumsparti som mener det er mest naturlig å samarbeide med Sp og Venstre. Og vi mener vi får gjennomslag for vår politikk sammen med Høyre. Det er ikke naturlig for oss å samarbeide med ytterpartiene Frp og SV, sier Hareide.