«Har opplevd livets ytterpunkter»

MINNESTED: På stedet der Frank André Gundersen ble funnet, har familien laget et minnesmerke. - Jeg er her minst én gang i uka, sier Grete Sjøli.Alle foto: Tom Gustavsen

MINNESTED: På stedet der Frank André Gundersen ble funnet, har familien laget et minnesmerke. - Jeg er her minst én gang i uka, sier Grete Sjøli.Alle foto: Tom Gustavsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

«24. mai klokka 22.11 kommer alltid til å være brent fast i hukommelsen. Det var den lørdagskvelden en advokat ringte meg for å si at min sønn var siktet for drap på fetteren sin».

DEL

2014 ble året som virkelig satte Grete Sjøli på prøve.

47-åringen fra Skogbygda er i Nes først og fremst kjent som Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Sjokkbeskjeden

Den datoen hun ble nominert som partiets toppkandidat, er imidlertid ikke den dagen hun vil huske lengst fra året som gikk.

Det er derimot 24. mai. Grete Sjøli er mor til en av de to unge mennene som da ble siktet for å ha tatt livet av Frank André Gundersen i Skogbygda – forsvinningssaken som fikk mye omtale i både lokale medier og riksmedier.

Gundersen var fetteren til Sjølis sønn. Siktelsen mot både ham og den andre siktede ble frafalt etter ti dager. Politiet konkluderte med at Gundersen frøs i hjel.

Blogger om dramaet

På årets første dag skrev Grete Sjøli om de dramatiske opplevelsene i bloggen sin på Internett.

«2014 ble året som satte meg på prøve. Da jeg fikk oppleve ytterpunktene i litt større grad enn hva som er vanlig. Jeg går inn i 2015 med noen erfaringer rikere på godt og vondt».

Slik starter hun blogginnlegget.

– Opptatt av åpenhet

– Jeg er opptatt av åpenhet. Det vil jeg også være hvis jeg eventuelt blir valgt til ordfører. Jeg føler det også både godt og riktig å være åpen om det som jeg og min familie opplevde i forbindelse med Frank Andrés forsvinning. Det er bedre enn at noen i ettertid skal grave i dette og bruke noe av det mot meg og oss, sier Sjøli.

Frank André Gundersen bodde i Nord-Norge og var på besøk i Skogbygda.

Ble engstelige

5. mai forlot han huset til fetteren og ble sist observert mens han gikk langs Sjølivegen.

– Han var en type som kunne være borte noen dager, men da dagene gikk uten at vi hørte noe fra ham, ble vi engstelige, sier Sjøli.

Frank André ble meldt savnet av politiet 12. mai. Da hadde familien i Skogbygda imidlertid allerede lett etter ham i tre dager.

Les Gretes blogginnlegg her!

Lette hver dag

– Vi gikk i skogen og lette hver dag. Jeg hadde kjent Frank i alle år, og han og sønnen min var som brødre, sier Grete Sjøli.

28. mai ble Frank funnet, bare et kvarters gange opp i skogen bak huset hennes.

Noen ting husker hun bedre enn andre ting fra den vonde tiden.

– Jeg husker spesielt godt fredag 23. mai, da jeg ble kalt inn til avhør i tre timer. Sønnen min var også i avhør. Da jeg kom hjem, skulle jeg mate fiskene hans. Utenfor huset hans sto det en krimbil. Da lurte jeg på hva i helvete de gjorde der, det kokte over for meg.

– Tvilte aldri

Det neste store sjokket kom da hun neste dag fikk en telefon fra advokaten som fortalte at sønnen var siktet for drap på fetteren.

– Vi tvilte ikke et sekund på at han var uskyldig. Han var med og lette i ukevis. Man kjenner ungene sine, og han hadde raknet den første dagen hvis han hadde gjort noe sånt.

– Gikk ikke i butikken

Etter at det ble kjent for offentligheten at sønnen var siktet, orket ikke Grete Sjøli å gå i butikken.

– Det verste var å se avisoppslagene. For det var støtte og gode ord fra alle kanter, også hilsninger fra folk jeg aldri hadde snakket med før.

26. mai var det fengslingsmøte, og mor fikk anldning til å møte sønnen på gangen.

LES OGSÅ: – Frank var som en bror for meg

Kjente ham ikke igjen

– Det synet kommer jeg aldri til å glemme, jeg kjente ikke sønnen min igjen. Han var sliten og helt «raknet». Han hadde jo sittet fire døgn på glattcelle uten å vite hvorfor. Det vil si, han visste hvorfor han satt der, men ikke hva politiet hadde funnet som ga grunnlag for det.

Sjøli legger til at de to siktede hadde gitt to forskjelllige forklaringer, pluss at det var gjort noen funn.

Renvasket

– Det positive er at de senere ble renvasket, sier hun.

Etter dette fengslingsmøtet gikk det et par dager til før Frank André Gundersen ble funnet av klarsynte Michael Winger.

– Jeg fikk telefon 23.30 fra faren til sønnen min. To timer senere ble det opplyst at det ikke var tegn til ytre skader på Frank.

Da Sjølis sønn ble sluppet ut, av varetekt, ville han raskest mulig opp til funnstedet.

Søsterens gledeshyl

Grete Sjøli vil heller aldri glemme reponsen fra sin eldste datter, Maren, da hun fikk vite at broren var en fri mann.

– «Jeg har noe til deg», sa jeg og sa at vi skulle møtes i Vormsund. Da broren kom ut av bilen, kunne gledeshylene hennes høres over hele Vormsund.

Både Maren og lillesøster Guro var selvsagt svært preget i hele perioden, men både de og familien for øvrig tok vare på hverandre og holdt sammen.

– Dagene før Frank ble funnet sov også Maren hjemme hos oss, sier Grete Sjøli.

Minnested

På stedet der Frank André ble funnet, har familien laget et minnested, og hans navn er risset inn i den øverste steinen.

– Jeg er der i hvert fall én gang i uka. Vi tenner lys, og det er godt å ha en plass å komme til, sier Sjøli.

Mindre enn seks måneder etter at tanteungen hennes var funnet omkommet og sønnen var renvasket ble hun spurt om å være Nes Aps ordførerkandidat ved valget til høsten.

– Ble det ekstra vankelig å si ja til det etter det du hadde vært gjennom?

– Nei, svarer hun raskt.

– Jeg gikk noen runder med meg selv og familien, men det var uavhengig av den saken. Det var stort å bli spurt, og som en sa; det er viktig å ha med folk som har forskjellig erfaring fra livet, sier Grete Sjøli.

Artikkeltags