Har ikke trua

Tom Stalsberg er etter eget utsagn «hardcore ateist». Han kaller sin siste bok en salmebok for troløse. Foto: Tom Gustavsen

Tom Stalsberg er etter eget utsagn «hardcore ateist». Han kaller sin siste bok en salmebok for troløse. Foto: Tom Gustavsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tom Stalsberg er ute med ny bok. Denne gang er han fornøyd om han selger 20.

DEL

Den nye diktboka di heter «All right, himmelen». Hvorfor gjør den det?

– Det er så mye religiøst støy. Jeg er hardcore ateist og ønsket å skrive en liten salmebok for troløse. Virkelig plagsomt med alle de som hele tida blir krenket for den minste ting.

Tror du den vil selge bra?

– Når en driver med dikt, nytter det ikke å tenke så mye på salg. Det ligger ingen kommersiell interesse bak, men en glede over å fortelle små historier. Jeg er veldig glad i språk og liker å jobbe med alfabetet. Den korte, konsentrerte formen appellerer til meg. Det er en annen måte å jobbe med språk på enn jeg gjør til daglig, jeg kan strekke språket ut av tid, sted og rom. Det er en fin hobby, men jeg er først og fremst journalist.

Hvordan er det forresten å være journalist i Dagbladet om dagen?

– Jeg har vært ansatt der i 25 år, så da må det jo være all right. Det har vært en arbeidsplans i rivende utvikling. Noe var bedre før, noe mye verre, men Dagbladet har vært og er en fantastisk arbeidsplass, og en raus arbeidsgiver. Men jeg tilhører en generasjon som er på vei ut.

Har du noen gang vurdert å bytte jobb?

– Ja, mange ganger. Jeg har jo aldri planlagt å bli journalist. Før jeg fikk jobb i Dagbladet, jobbet jeg blant annet på som gulvlegger da oljeplattformen Henrik Ibsen lå til havn ved Akers mekaniske verksted. Jeg har også jobbet i teknisk etat i Ullensaker kommune, og var med ut da landmålerne skulle gjøre jobben sin; jeg var han som holdt i målestokken. Så ble jeg ansatt som korrekturleser i Eidsvoll Ullensaker Blad, og begynte etter hvert å skrive. I 1977 hadde jeg min første sak på trykk, da var jeg 19 år gammel. Jeg har aldri hatt noen masterplan for livet mitt, det har vært en stabel av tilfeldigheter. Det har ført til at jeg har gått på snørra noen ganger, samtidig har det åpnet seg mange dører og barer og folk har vært snille.

Hvorfor flytta du fra Eidsvoll?

– Av praktiske grunner. Jeg kom inn på Journalisthøgskolen i Oslo, og fikk etter hvert et vikariat i layout-avdelingen hos Dagbladet. For å slippe pendlingen fikk jeg meg adresse i Oslo, jeg har bodd her siden 1985.

Er du oppvokst med poesi?

– Nei, definitivt ikke. Det har vært halvlitere, fotball, fiske og dårlig rock. Men jeg begynte å interessere meg for dikt ganske tidlig, på midten av 70-tallet leste jeg Jan Erik Vold og flere andre norske lyrikere.

Du har skrevet flere bøker om fotball, har du spilt selv?

– Jeg spilte fotball på Vito, Eidsvoll IF og Bøn da jeg var lilleputt til jeg var 27 år. Gikk da under navnet Stabbe, først som liten og tjukk målvakt. Så ble jeg spiss og scoret faktisk ganske mange mål også for EIF, verdens beste klubb folketallet tatt i betraktning.

I boka har du tatt bildene. Tar du mye bilder?

– Jeg tar bilder hver eneste dag, morra som kveld, ute og inne. Det er fabelaktig å stoppe opp og se på lyset som er naturens egen Van Gogh. Jeg tok også egne bilder i den forrige diktsamlinga mi som kom ut i 2009.

Når og hvor skriver du?

– Det kan være hvor som helst, men for å skrive en hel diktsamling blir det mye kvelder og helger. Dessuten har jeg alltid med ei notisblokk, i tilfelle det plutselig ramler ned noe. Men mange av diktene jeg skriver, kommer aldri på trykk. Heldigvis.

Tom Stalsberg

  • Alder: 57.
  • Bosted: Oslo, opprinnelig fra Eidsvoll.
  • Sivilstatus: Gift.
  • Jobb: Journalist i Dagbladet.
  • Aktuell: Denne uka ga han ut diktsamlingen «All right, himmelen».

Artikkeltags