Gå til sidens hovedinnhold

Har ikke sett sønnen sin på ett år

Artikkelen er over 10 år gammel

Mot Thomas Halvorsens vilje, men med tingrettens velsignelse, reiste barnemoren på fire ukers ferie til Filippinene med sønnen (4). Ett år senere venter Thomas fortsatt på å se igjen sønnen.

– Jeg savner sønnen min mer og mer for hver dag. Samtidig er jeg fortvilet fordi jeg ikke vet hvordan jeg skal få ham tilbake til Norge, sier Thomas Halvorsen til Romerikes Blad.

6. juli i fjor vinket 28-åringen fra Holter motvillig farvel til sønnen sin på Gardermoen. Han hadde da en mistanke, som nå har blitt realitet, om at dette kom til å bli siste gang han så gutten på lang tid.

Ett år senere har han ikke hørte livstegn fra sønnen.

ADVOKAT: – Ulovlig barnebortføring

Protesterte mot reise

Den nå fire år gamle gutten kom til verden etter at Halvorsen og den filippinske jenta som var au pair hos hans far forelsket seg.

Underveis i graviditeten begynte imidlertid forholdet å halte, og de to flyttet fra hverandre. Etter fødselen ble de enige om delt foreldreansvar for gutten.

Men da barnemoren etter hvert ønsket å ta med gutten til sitt hjemland ble Halvorsen skeptisk.

– Jeg fryktet at hun aldri ville komme tilbake med gutten. Noe hun hadde mer enn antydet flere ganger, både skriftlig og muntlig, sier han.

28-åringen nektet derfor å skrive under på guttens pass. Striden om utenlandsreise endte dermed i Nedre Romerike tingrett i april i fjor.

– Ble ikke trodd

Tross Halvorsens protester og framleggelse av sms-meldinger fra barnemoren, der det blant annet skal ha stått at han aldri vil få se gutten igjen, heter det i kjennelsen fra tingretten at «risikoen for at mor holder barnet tilbake på Filippinene er etter rettens skjønn liten».

Utfallet blir at mor gis tillatelse til å reise utenlands med barnet i inntil fire uker, mens Thomas plikter å medvirke til utstedelse av pass og reisedokumenter.

I kjennelsen påpekes det imidlertid at Filippinene ikke har noen utleveringsavtale med Norge, men at det ved «en eventuell ulovlig tilbakeholdelse» ikke kan utelukkes at gutten «kan bli returnert med myndighetenes hjelp».

– Hun ble trodd blant annet fordi hun kunne vise til returbillett. Men den er det jo bare å ikke bruke. Jeg ble ikke trodd, og det føles vondt når vi ser hva som har skjedd, sier Thomas.

LES OGSÅ: Nav sender fortsatt barnebidrag

Tomt for penger

Venner av 28-åringen som har engasjert seg er også frustrerte.

– Med en slik avgjørelse fra retten, når de hører mors trusler om aldri å la faren se igjen sønnen, føles det nesten som om gutten holdes ulovlig i utlandet med norske myndighetenes hjelp, sier Monica Grimsmo Trykstad.

Hvilke myndigheter retten mener Thomas kan få hjelp av, lurer både han selv og Monica på.

– Jeg har vært i kontakt med politiet, Utenriksdepartementet, Nav og barnevernet det siste året, og brukt over 100.000 kroner. Nå har jeg ikke mer penger igjen. Likevel har jeg ikke fått tilbake sønnen min, sukker Thomas og sier han ikke lenger vet hva han skal gjøre.

Målet hans er å få sønnen tilbake til Norge før skolepliktig alder.

– Slik det ser ut nå er eneste mulighet å ta en ny runde i retten her hjemme, når jeg får penger til det. Da er håpet å få fullt foreldreansvar, for deretter å gå til sak mot guttens mor i Filippinene – selv om det nok blir vanskelig, sier Thomas Halvorsen.

– Vet ikke hvor hun er

Romerikes Blad har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med barnemoren uten å lykkes.

Advokaten som representerte henne i Nedre Romerike tingrett i april i fjor har verken sett henne eller hørt fra henne siden.

– Jeg vet ikke hvor hun er, sier advokat Atle Berntsen til RB.